Nyheter

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Amerikanska abortmotståndare vädrar morgonluft. Endast en signatur från Alabamas guvernör återstår innan delstaten kan införa landets hårdaste abortlagar. Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Efter mer än fyra timmars debatt nådde senaten i Alabama till ett beslut som sänder chockvågor till landets kvinnorättskämpar. Med röstsiffrorna 25-6 godkände församlingen en lag som i princip innebär totalförbud mot abort.

Allvarlig fosterskada

Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en allvarlig missbildning.

Att som läkare utföra abort i delstaten kommer att kunna leda upp till 99 års fängelse. Modern riskerar däremot inget straff.

Prövas i domstol

Lagen kräver stöd från delstatens guvernör, Kay Ivey, för att träda i kraft – något som kan ske först om ett halvår. Innan dess väntas den med all säkerhet att prövas i domstol, precis som tidigare lagar från andra delstater.

Löften om överklaganden har redan kommit från en av USA:s största människorättsgrupper, American Civil Liberties Union. Liknande reaktioner har tidigare hörts från abortorganisationen Planned Parenthood.

Fler artiklar för dig