23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Amerikanska abortmotståndare vädrar morgonluft. Endast en signatur från Alabamas guvernör återstår innan delstaten kan införa landets hårdaste abortlagar. Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Efter mer än fyra timmars debatt nådde senaten i Alabama till ett beslut som sänder chockvågor till landets kvinnorättskämpar. Med röstsiffrorna 25-6 godkände församlingen en lag som i princip innebär totalförbud mot abort.

Allvarlig fosterskada

Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en allvarlig missbildning.

Att som läkare utföra abort i delstaten kommer att kunna leda upp till 99 års fängelse. Modern riskerar däremot inget straff.

Prövas i domstol

Lagen kräver stöd från delstatens guvernör, Kay Ivey, för att träda i kraft – något som kan ske först om ett halvår. Innan dess väntas den med all säkerhet att prövas i domstol, precis som tidigare lagar från andra delstater.

Löften om överklaganden har redan kommit från en av USA:s största människorättsgrupper, American Civil Liberties Union. Liknande reaktioner har tidigare hörts från abortorganisationen Planned Parenthood.

Fler artiklar från Nyheter