Nyheter

Döda grävs fram efter flygbombning i Libyen

Ett migrantförvar i närheten av Libyens huvudstad Tripoli flygbombades sent på tisdagen. Över 40 personer har mist livet i attacken – som FN:s sändebud kallar ett uppenbart krigsbrott.

Runt 120 personer befann sig i den byggnad som träffades av angreppet och ett stort antal ambulanser kallades till platsen.

Räddningsarbetare sökte i mörkret efter överlevande bland bråte, nedblodade kläder och förstörda saker som tillhörde migranterna. Under onsdagen steg antalet offer. Minst 44 människor har dött och över 130 skadats i anfallet, enligt FN.

"Krigsbrott"

Flygattacken är såvitt känt den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli som leds av en FN-erkänd regering.

Ghassan Salame, FN:s Libyensändebud, fördömer attacken och säger att den "uppenbart når upp till nivån för krigsbrott".

FN:s flyktingorgan UNHCR skriver på Twitter att attacken mot migrantförvaret och det stora antalet döda och skadade är mycket oroande.

"Civila ska aldrig vara en måltavla", twittrar organisationen.

Tusentals inlåsta

Flera tusen migranter från en rad afrikanska länder hålls inlåsta i förvar i Libyen under mycket svåra förhållanden. De milisgrupper som styr migrantförvaren anklagas för tortyr och andra övergrepp.

De flesta av dessa migranter har försökt ta sig över till Europa, men stoppats av Libyens kustbevakning, som tränas och finansieras av EU, skriver AP.

Attacken mot migrantförvaret gör att EU:s samarbete med libyska miliser för att hindra flyktingar att ta sig till Europa blir än mer ifrågasatt, konstaterar Al Jazeera.

Vädjade förgäves

Bland de överlevande migranterna råder nu panik, eftersom de inte vet vad som kommer att hända med dem nu när förvaret är förstört, rapporterar Al Jazeera.

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjade förgäves redan för två månader sedan om att det nu bombade förvaret skulle evakueras, efter att två människor skadats i en flygattack.

– Vi uppmanade till en akut evakuering då, de blev kvar där och tyvärr har människor betalat priset för det med sina liv, säger UNHCR:s talesman Charlie Yaxley till Al Jazeera.

TT-AFP-Reuters

Dagen

Fler artiklar för dig