– Under mina tolv år i Filadelfiakyrkan var hon en ständig inspirationskälla. Gun-Britt var alltid reflekterande, ville jag få bra input så var hon väldigt bra att samtala med. Hon utmanade mig, men alltid med värme.
Samma år som Dan Salomonsson kom till Filadelfiakyrkan, 1988, var det premiär för julkonserten "Den levande sjungande julgranen" som Gun-Britt Holgersson låg bakom. Dan Salomonsson minns projektet som en höjdpunkt under åren i församlingen.
Dessutom nämner han en dikt som Gun-Britt Holgersson skrev efter Estoniakatastrofen 1994.
– Det glömmer jag aldrig. Gun-Britt var gång på gång stundens mästare.
Vad har hon betytt för frikyrkan i Sverige?
– Gun-Britt var en av frikyrkans allra största profiler, inte bara när det gäller musiken utan även genom hennes texter. Hon satte ord på det vi trodde.
Dan Salomonsson konstaterar att det i sammanhanget är svårt att prata om Gun-Britt Holgersson utan att även nämna maken Lars-Erik.
– Deras sånger har varit synonyma med pingströrelsens kärna.
Läs mer | Gun-Britt Holgersson har flyttat hem
"Öppen och varm"
Peter Sandwall, musiker, producent och musikprofessor i Oslo, samarbetade med Gun-Britt Holgersson i olika sammanhang under tre decennier i slutet av 1900-talet. Det handlade dels om publicering av sångböcker, skivutgivning och tv-inspelningar, dels om konserter och sångledarkonferenser.
– Gun-Britt var öppen och varm och samtidigt väldigt professionell, vilket inte alltid är egenskaper som hänger ihop. Hon hade också en ödmjuk hållning som gjorde det lätt att samarbeta, säger han.
Gun-Britt Holgersson översatte också många texter från engelska.
– Hon lyckades att på en och samma gång göra dem både poetiska, evangeliska och folkliga. Gun-Britt var folklig och med det menar jag att hon var en stor kommunikatör, säger han.
"Tänkte utanför ramarna"
Utöver att vara en kommunikatör beskriver Peter Sandwall Gun-Britt Holgersson som stor musiker och ledare.
– Och mitt i allt detta genomsyrades allt av hennes varma kristna tro.
Peter Sandwall förknippar, liksom många andra, Gun-Britt Holgersson med "Den levande sjungande julgranen".
– Det var ganska djärvt att sätta upp en julgran i högborgen Filadelfia på den tiden det begav sig. Gun-Britt var en visionär, hon tänkte utanför ramarna, men inte utanför gränserna.
"Väldigt intensiv period"
En till som samarbetade med Gun-Britt Holgersson med början på 1970-talet var Margit Borgström. Bland annat producerades Margits och maken Rolfs duettskiva av Gun-Britt Holgersson.
– Det var en väldigt intensiv period och samtidigt hade vi otroligt trevligt.
Margit Borgström säger att Gun-Britt Holgersson har betytt väldigt mycket, inte minst när det gäller barnsånger.
– Hon har gett ut så mycket trevligt material med sånger som fortfarande är aktuella och användbara. Under många år var Gun-Britt och Lars-Erik otroligt engagerade i många av Dagenhusets utgivningar.
Samtidigt som Margit Borgström talar mycket om den musikaliska kontakten som hon har haft med Gun-Britt Holgersson uttrycker hon också tacksamhet över en andlig kontakt som har förenat dem.
– Vi önskar Lars-Erik och pojkarna med familjer Guds välsignelse i situationen som nu är.