Nyheter

14 tecken på att någon kan vara offer för människohandel

Organisationen A21, som jobbar för att avskaffa människohandeln, har sammanställt 14 tecken på hur du kan känna igen någon som kan vara offer för människohandel.

Sammanställningen är till för personer som vill få mer kunskap hur du upptäcker offer som ofta lider i det tysta.

– Ett tecken för människor som är utsatta för människohandel är att de ofta har låg tilltro till myndigheter, säger Lovisa Njord Johansson, ansvarig för A21 i Skandinavien och förklarar vad hon menar.

– Du kanske kommer från ett land där du har blivit tillsagd att du inte kan lita på polisen. Du tror att du kommer till Sverige på ett riktigt jobberbjudande, att du till exempel ska arbeta som servitris eller inom något annat serviceyrke. På grund av att du inte kan språket, säger människohandlarna att ”jag kan hjälpa dig med pass och handlingar och ta dem till svenska myndigheter, för att registrera dig här.”

Människohandlarna tar passen från dem och sedan följer hot, våld och övergrepp.

– Du blir informerad om att du är här illegalt och att du inte ska tala med polisen för då hamnar du i knipa, ”du är här för att jobba för mig.”

Lovisa Njord Johansson, ansvarig för A21 i Skandinavien

Lovisa Njord Johansson.

Många - men inte alla - från andra länder

De flesta som utnyttjas inom sexslavhandeln i Sverige kommer från östra Europa, säger Lovisa Njord Johansson. Rumänien, Bulgarien och Polen är toppländerna. Nigeria är också högt representerat.

– Så många människor lever under hot och dödshot mot sin familj. De tvingas jobba av en fiktiv skuld som människohandlarna kräver av dem och det kan röra sig om hundratusentals kronor.

Inte olagligt att sälja sex

Den svenska polisen jobbar tillsammans med socialtjänsten. Lagen i Sverige säger att det är olagligt att köpa sex, men inte olagligt att sälja.

– När polisen går in i lägenhetsbordeller talar de om för kvinnorna hur den svenska lagen fungerar. När kvinnan får den informationen kan hon vara mer benägen att vittna för polisen och samarbeta, mer villig att ta emot hjälp.

Läs mer ”Slaveri existerar i Sverige i dag genom prostitution”

14 tecken på att någon kan vara utsatt för människohandel:

1. Personen är i sällskap med en annan person som är kontrollerande. Den utsatte vågar inte tala för sig själv utan hänvisar hela tiden till den andre.

2. Har låg mobilitet. Jobbar i hemmet eller får skjuts till och från arbetet. De är även kontrollerade i sina förflyttningar.

3. Får inte själv behålla eller ansvara för pengarna den tjänar. Ursäkten för det kan vara att en annan person ”förvarar pengarna för säkerhets skull”, när offret i själva verket betalar av en verklig eller påhittad skuld.

4. Om personen är nyanländ och har svårt med språket, men kan sexrelaterade ord på svenska.

5. Personen är rädd att prata med utomstående. Uppvisar tecken på rädsla, depression och oro, samt undviker ögonkontakt.

6. Har synliga tecken på sömnbrist, svält, uttorkning eller saknar medicin.

7. Personen saknar pass eller ID-handlingar.

8. Blåmärken, ärr eller andra tecken på misshandel.

9. Tecken på droger eller drogmissbruk. Offer kan också ha blivit eller tvingats in i läkemedelsberoende för att orka med slaveriet de är tvungna att utföra.

10. Saknar tillit och misstror en annan person som försöker hjälpa, eller inleda en konversation.

11. Personen saknar personliga tillhörigheter.

12. Uttrycker demonstrativ tillgivenhet eller beroende av sina förövare.

13. Personens faktiska jobb skiljer sig från det som var överenskommet från början.

14. Uttrycker eller visar tecken på hopplöshet och apati då personen inte kan ta sig ur sin situation.

Läs mer Frida Park: Sluta tro på lögnen att det finns frivilliga prostituerade

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig