Nyheter

Nya restriktioner slår mot julkonserter och adventsgudstjänster

Allmänna sammankomster begränsas till max åtta personer från 24 november och fram till jul.

Det blir inga större adventsgudstjänster eller julkonserter i år. Regeringen begränsar antalet deltagare vid allmänna sammankomster till åtta personer – ända fram till jul.
– Det är tragiskt att vi har en pandemi som försvårar vårt gudstjänstliv, säger Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd.

Statsministern blixtinkallade till presskonferens under måndagseftermiddagen för att tillkännage ett nytt beslut. Från och med 24 november kommer antalet deltagare på allmänna sammankomster, som gudstjänster, att begränsas till max åtta personer. Sedan i våras har gränsen varit 50 personer i de flesta regioner.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd som saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig för att vi ska kunna begränsa smittspridningen, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

Beslutet ska gälla i fyra veckor fram till 22 december, men enligt inrikesminister Mikael Damberg kan den fortsätta att gälla om smittspridningen fortsätter.

– Om situationen inte har förbättras kommer restriktionen att behöva förlängas över jul och nyår, sa Mikael Damberg.

Stora konsekvenser

För kyrkorna innebär det drastiska förändringar i verksamheten. Tidigare har 50-personersgränsen fungerat för några mindre församlingar medan större församlingar har anordnat flera gudstjänster i rad eller spridit dem digitalt.

– Det som är tragiskt är att vi har en pandemi som försvårar vår gudstjänstliv och kyrkornas mötesplatser, säger Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd (SKR).

Ändå kom beskedet något överraskande för SKR.

– Lite förvånad blev jag, men jag tycker också att det är bra att vi är drastiska om det är vad som krävs för att stoppa smittan, säger Karin Wiborn.

Daniel Alm, föreståndare i Pingst FFS, säger att beskedet kommer att få stora konsekvenser för de små församlingarna.

– Jag tänker särskilt på de som kanske inte har riggat upp för kameror och Youtube-gudstjänster och som har kanske 20 eller 25 medlemmar, säger Daniel Alm.

Många evenemang ställs in

Kyrkoåret kommer nu att inledas med en kraftig begränsning av antalet gudstjänstbesökare. Samtidigt kommer också merparten av adventsaktiviteter och julkonserter att behöva hållas digitalt.

– Det är klart att det är sorgligt att dessa evenemang som många kyrkor jobbar med den här tiden på året inte går att hålla, säger Daniel Alm, som i likhet med Karin Wiborn ändå ser nödvändigheten i de nya restriktionerna.

– Vi måste kämpa på, annars blir det här oerhört utdraget. Nu hoppas vi bara att dessa åtgärder hjälper, säger han.


---

Fakta: Nytt förbud

  • Från 24 november och i fyra veckor framåt sänks gränsen för det maximala antalet deltagare vid allmänna sammankomster från 50 till 8 personer.
  • Polisen har rätt att upplösa sammankomster som strider mot reglerna och överträdelser kan straffas med böter eller fängelse.
  • Under presskonferensen meddelade regeringen också att de tar bort det så kallade trubadurundantaget. Det betyder att det inte är tillåtet med några konserter eller spelningar på exempelvis restauranger.

---

Fler artiklar för dig