Nyheter

“Goda grannar” får Martin Luther King-pris

Integrationssamarbetet mellan Svenska kyrkan, Stockholms moské och Islamic Relief är årets pristagare.

Priset delas ut varje år till en organisation eller en person som verkar i Martin Luther Kings anda.
Goda grannar visar att det är “möjligt att mötas från olika bakgrund, i respekt för varandras kultur och religion, och samverka för ett bättre samhälle”, säger prisutdelarna i sin motivering.

Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd. I år går priset till Goda grannar, som bland annat arbetar med rådgivning, samhällsinformation och språkundervisning för asylsökande och nyanlända.

Samverkansprojektet startade hösten 2015 då cirka 4000 transitflyktingar övernattade i natthärbärget i Stockholms moské och i Katarina församlings lokaler. Sedan dess har arbetet växt och utvecklats. I dag finns bland annat sex olika språkkaféer, man ordnar utflykter, hittar “kompisfamiljer” och arrangerar fritidsaktiviteter.

Många volontärer

Fredrika Gårdfeldt är fredspräst i Katarina församling i Stockholm och en av projektledarna i Goda grannar.

– Det här priset delas av många, inte minst alla volontärer som ställt upp med sin tid, sitt engagemang och sitt stora hjärta och kompetens för att skapa ett mänskligare samhälle, säger hon.

Goda grannars arbete visar att det går att samverka över gränserna, sägs det i motiveringen till att just denna organisation verkar i Kings anda.

Inspiration för andra

“ I en tid som präglas av ökad polarisering och mindre gemensamma ytor lyser Goda grannar upp som ett gott exempel på styrkan i att samverka. Här bär samarbete och tillit till varandra vägen mot en gemensam solidaritet och handlingskraft”, skriver priskommittén.

– Vår önskan är att samarbetet som Goda grannar visar på ska få vara en inspiration för andra som vill bygga broar i stället för murar mellan varandra och över kultur- och religionsgränser, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd och ordförande i priskommittén.

---

Brett nätverk

  • Goda grannar samverkar med en rad olika organisationer, bland andra Scouterna, föreningen Manuel, Södergården, Hej främling!, KFUM, Ibn Rushd, Sensus, IM, Stockholm Stad, Migrationsverket och Stadsmissionen.
  • Goda grannar har sedan 2016 också ett lokalt arbete i Hallonbergen/Sundbyberg. Där samverkar Svenska kyrkan i Sundbyberg, Syriskortodoxa kyrkan och Negashi-moskén.

---

Fler artiklar för dig