21 januari 2021

En tidning på kristen grundFilm och TV

Påvens bok blir Netflix-serie

Dokumentären ska sätta fokus på äldre människors livserfarenhet

Netflix har köpt rättigheterna till påven Franciskus bok om äldre människors livserfarenhet. Under 2021 har dokumentärfilmen premiär i 190 länder.

2018 sammanställde påven Franciskus 30 olika berättelser från äldre människor som berättade om sina liv. Tillsammans med påvens egna kommentarer utgjorde de boken Sharing the Wisdom of Time, som blev en försäljningssuccé. I boken talar påven om vikten av att se till äldre människors livserfarenhet.

Nu har Netflix tillkännagivit att boken ska bli en egen dokumentärserie. Serien kommer att ha en liknande struktur som boken med intervjuer med ett trettiotal äldre människor som delar med sig av sina erfarenhet. Påvens egna tankar kommer att knyta samman berättelserna och löpa som en röd tråd genom serien.

Premiär nästa år

Intervjupersonerna kommer från olika religiösa och etniska bakgrunder, men de har en sak gemensamt: de är alla över 70 år och vill dela med sig av sina erfarenheter om några vanliga teman, som kärlek, motgång, arbete och drömmar, enligt Netflix.

Redan nu har flera av samtalen med de äldre intervjupersonerna liksom med påven Franciskus filmats medan andra har fått skjutas på framtiden med hänsyn till deltagarnas hälsa under pandemin. Serien kommer att ha premiär i 190 länder under 2021.

Under coronapandemin har Vatikanen fortsatt att uppmärksamma situationen för de äldre med två kampanjer: en som uppmanade yngre att ta kontakt med äldre för att motverka ensamhet och en annan som syftade till att förbättra kunskapsutbytet över generationsgränserna.

Påven har nyligen figurerat i en annan dokumentär, “Francesco” av Evgeny Afineevsky, som gav stora rubriker när han tycktes ge sitt stöd till samkönade partnerskap. Senare har andra bedömare hävdat att kommentarerna var tagna ur sitt sammanhang.

---

Fakta: Påvens bok och film

  • Boken Sharing the Wisdom of Time publicerades av Loyola Press 2018 och vann bland annat Best Book Awards för bästa fotografi.
  • Dokumentärserien är baserad på boken, men kommer också att innehålla intervjuer med ett antal yngre personer och deras syn på åldrande.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Film och TV