Nyheter

“Större foajé än kyrksal behövs efter pandemin”

Pingstföreståndaren Daniel Alm till över 500 pastorer inför nya året

Pingströrelsen ska odla en varm och välkomnande miljö och inte springa runt och peka finger kring hur andra människor borde bete sig. Det framhöll pingstledaren Daniel Alm vid nationella konferensen Pingst Pastor.
I pandemins spår pekade han på betydelsen av att bygga personliga relationer.

Som de flesta andra arrangemang just nu genomfördes pingstpastorernas årliga konferens digitalt, med 500 uppkopplade enheter runt omkring i landet. Lovsång, bön, kyrkfika, välkomnande av 49 nya medarbetare och parentation av pastorer som avlidit under det gångna året stod bland annat på programmet. Liksom ett teologiskt samtal via digital länk med de amerikanska pingstteologerna och makarna Cheryl och Jackie Bridges Johns på temat “Kristologi i ljuset av Anden”.

Pingst pastor 2021. Robert Stenstrand och Gabriella Grönberg leder i lovsång.

Men den nationella pastorskonferensen, nu begränsad till onsdagen och utsänd från Västerås, innehöll också förkunnelse och inspiration från föreståndaren Daniel Alm.

Pingstledaren berättade personligt om hur hans familj har renoverat köket och köpte en vanlig, men ganska stor spis. Kanske egentligen för stor med tanke på hans egna matlagningsförmågor och att huset visade sig behöva säkras upp elmässigt. Han berättade vidare hur han strax efteråt fick en liten lasertermometer i julklapp av en granne för att kunna mäta var kylan läcker in i husets fönster.

“Ska inte vara besserwissrar”

Han använde de båda händelserna för att illustrera vad han menade är en “frestelse” för pingstförsamlingarna i den tid vi just nu lever.

– Vårt uppdrag är inte att springa runt som besserwissrar och mäta med en termometer var det läcker kyla och veta hur alla andra borde bete sig.

– Vad svenska pingströrelsen framför allt behöver är en rejäl spis. Vi behöver en härd i mitten, en plats där många kan samlas och äta. Vi behöver något som är uppsäkrat och stabilt, och samtidigt varmt och brinnande, framhöll Daniel Alm.

Pingst Pastor 2021. Daniel Alm talar.

“Miljö av värme behövs”

Han hade ett bibelord från Uppenbarelseboken som utgångspunkt: “Anden och bruden säger: ‘Kom!’” Bruden är i det här sammanhanget församlingen, och inte en enskild person, noterade Alm i förbigående, med hänvisning till rörelsens bittra erfarenheter från Knutby.

– Vi behöver odla en miljö av värme. Och har ett uppdrag att bjuda in och välkomna människor och utstråla ett enda stort “kom”, sa han.

Daniel Alm underströk att pingströrelsen ska arbeta med mentorsprogram och odla en god kultur i sina församlingar, men framhöll att det primära är tron att Gud kallar, utrustar och lägger ner gåvor i olika människor genom den helige Ande.

– Det finns något som är pingstväckelsens härd och låga: Vi är en andlig folkrörelse. Vi behöver en stor spis och en liten termometer.

Relationer viktiga framöver

I spåren av coronapandemins isolering, och samtidigt nya människor som fått tag på kristen tro under den här tiden, förutspådde Daniel Alm att foajén i kyrkorna framöver bildligt kommer att behöva vara större än själva kyrksalen.

– Det kommer att finnas något ovant i sociala relationer, men också en chans över generationsgränser och etniska gränser hos dem som ännu inte har varit på en gudstjänst. Vi behöver redan nu planera för gemenskapen och relationer och hur vår gemenskap ska vara öppen för nya människor på riktigt.

Richard Svensson, verksamhetsledare för Pingst Församling, delade med sig av praktiska ledarverktyg i pandemin. Pastorskonferensen avslutades med gemensam bön, ledd av pastorer på olika håll i landet, och med ett samtal i mindre processgrupper om de kristna ledarnas egna böneliv.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar