Nyheter

“Liberala kyrkor” tänkbara mål för attacker inför Bidens installation

Ett samfund i USA med 800 000 medlemmar går nu ut med en varning till alla sina församlingar om att de kan komma att attackeras den kommande veckan.

Säkerhetspådraget inför att Joe Biden svärs in som USA:s nästa president den 20:e januari är massivt. Runt Kapitolium, som den 6:e januari stormades av Trumpsupportrar, har det nu byggts upp ett mindre fort med höga staket och en kraftfull militär närvaro.

Säkerhetstjänsten FBI har gått ut och varnat för att det planeras attacker, främst i Washington men också i andra delar av landet.

Kristet samfund varnar

Nu kommer också en varning från ett av USA:s kristna samfund, United Church of Christ, som menar att deras kyrkor är troliga måltavlor under veckan som kommer.

På samfundets egna hemsida och på sina sociala medieplattformar går de nu ut med en varning till de 4 900 församlingar som samfundet har runtom i landet. Texten börjar med att de inte vill ringa i varningsklockan i onödan, men utifrån det som nyligen hänt i USA och utifrån uppgifter som de tagit del av så finns det en konkret hotbild.

“Det finns rapporter om att “liberala” kyrkor kan komma att bli måltavla för eventuella attacker den kommande veckan”, skriver samfundet i sitt uttalande.

United church of Christ varnar för attacker mot deras kyrkor inför Bidens installation.

Ta säkerheten på allvar

Två datum pekas ut, söndagen den 17:e januari samt dagen då Joe Biden ska installeras som president, onsdagen den 20:e januari.

Nu uppmanar samfundet, med allvarsamma ord, att deras församlingar runtom i USA måste ta säkerhetsfrågorna på allvar, samt att det kan vara olämpligt att träffas i kyrkan just den här veckan.

United Church of Christ är ett samfund med ungefär 800 000 medlemmar och räknas som ett av USA:s mer liberala samfund, bland annat för att de tillåter samkönade äktenskap. Samfundets rötter finns i de historiska reformerta och lutherska kyrkorna.

Har attackerats

Att kyrkor kan bli måltavlor i den spända stämningen i USA blev tydligt i december. Ett flertal kyrkor attackerades då av den högerextrema och Trump-lojala gruppen Proud boys, en gruppering som spelade en viktig roll då Kapitolium stormades.

Kyrkorna som de gav sig på i december hade främst svarta församlingsmedlemmar och mest uppmärksammat blev att de rev ner kyrkornas Black Lives Matter-banderoller.

---

Fakta: Biden blir president

  • Den 20:e januari blir Joe Biden USA:s nästa president, efter seger i presidentvalet som hölls den 3:e november.
  • Många försök har gjorts för att stoppa honom då Donald Trump helt utan betydelsefulla bevis påstår att det var han som vann valet efter omfattande valfusk.
  • Stormningen av Kapitolium den 6:e januari blev kulmen för denna protestvåg att underkänna valresultatet.
  • Risken är stor för flera attentat den kommande veckan och säkerhetspådraget är massivt.

---

Fler artiklar för dig