Nyheter

Röster höjs för Franklin Grahams avgång

Den välkände pastorn anklagas för att ha underblåst hat och konspirationsteorier genom sitt stöd för Donald Trump. Nu har det startats en namninsamling för att få bort honom från inflytelserika poster.

Att Franklin Graham, son till den välkände predikanten Billy Graham, helhjärtat stött Donald Trump går inte att ta miste på. År 2016 var han med och ledde förbönen vid Trumps installation som president och sa då att Gud hade haft ett finger med i spelet.

In i det sista har Franklin Graham lovordat Trump. Dagen innan stormningen av Kapitolium ansåg han att det var helt legitimt att ifrågasätta valresultatet, trots att inga hållbara bevis på omfattande valfusk lagts fram.

Jämför med Judas

Vid efterspelet av våldsamheterna jämförde han de tio republikaner som röstat för att Trump skulle ställas inför riksrätt för Judas. Vissa ser uttalandet som hädiskt i och med att Trump framställs som Jesus om liknelsen dras till sin spets.

Trots allt som har hänt menar Franklin Graham att Donald Trump kommer att gå till historien som en av USA:s bästa presidenter. Inför den avgörande omröstningen i riksrättsprocessen mot Trump uppmanar han nu politiker att lägga ned anklagelserna med motivering att landet måste enas.

Massiv kritik

För sitt agerande får han nu massiv kritik. En namninsamling har startats med uppmaning att få bort honom från två inflytelserika poster, dels från sin chefsroll i den kristna biståndsorganisationen Samaritan Purse, dels från ledningen i Billy Graham Evangelistic Association.

Namninsamlingen har startats av organisationen “Faithful America” och har uppmärksammats av flera stora medier i USA.

Har agerat hädiskt

I sitt upprop kallar de Franklin Grahams agerande hädiskt, baserat på att han gett sin välsignelse åt Donald Trumps lögner. Även pastorns agerande inför stormningen av Kapitolium lyfts fram, inte minst eftersom den skedde med kors och plakat om att “Jesus räddar”

“Faithful America” menar i sitt upprop att Franklin Graham “har kunnat komma undan med hatretorik och konspirationsteorier” genom att gömma sig bakom det humanitära arbete som Samaritan purse gör, samt den respekt som finns för hans pappas arbete.

Anklagelserna mot Franklin Graham är hårda. Han anklagas för att inte ha stått upp för evangeliets kärleksbudskap och dessutom har han underminerat den amerikanska demokratin.

“Vår tro på Jesus Kristus kräver att vi agerar bättre än så här”, står det i uppropet som lanserades den 15 januari. Målet var att få in 20 000 namnunderskrifter, men eftersom det redan passerat siktar de nu på 25 000 namn.

Mörk framtid

Franklin Graham har själv gjort några intervjuer efter att Joe Biden blev president, bland annat för att diskutera kyrkans roll i politiken. Till det kristna TV-bolaget TBN var budskapet att kristna ska vara jordens salt, sedan målade han upp framtiden i dystra färger.

– Det är tveklöst att vårt land ser ut att gå in i en mycket mörk andlig period.

---

Fakta: Franklin Graham

  • Franklin Graham är en känd amerikansk predikant, han är också son till Billy Graham.
  • På senare år har han ofta blivit omskriven för sitt lojala stöd till Donald Trump.
  • Nu höjs röster för att hans agerande ska få konsekvenser.

---

Fler artiklar för dig