Nyheter

Norskt par: “Vi gifter oss på H&M – för att få ha fler gäster!”

Reagerar mot coronaregler med max tio bröllopsgäster i stor kyrka

Det norska paret överväger att gifta sig hos H&M eftersom de bara får ta in tio bröllopsgäster i kyrkan – oavsett hur stor den är.
– Vi får inte ens in alla våra syskon. Då gifter vi oss hellre hos H&M, där vi får vara 120 personer, säger Asbjørn Sandøy.

Den 27 mars planerar Asbjørn Sandøy och Christine Emilie Heitmann Pedersen att gifta sig i Alta längst upp i nordligaste Norge, där de bor. Samtidigt ska det också bli dop av deras son. De hade hoppats att hålla vigseln i den vackra Nordlyskatedralen på orten, där gudstjänstrummet är 400 kvadratmeter stort.

Men de norska coronareglerna sätter begränsningar för hur många som får samlas i kyrkorummet – precis som i Sverige. I Norge är det max tio personer på en vigsel och andra gudstjänster, med undantag för begravningar, där 50 personer kan närvara om smittsäkert avstånd är möjligt.

Kyrkobyggnaden: Nordlyskatedralen i Alta i Norge.

Letat lokal för bröllopet

Asbjørn Sandøy och hans Christine säger att de har försökt planera för ett litet bröllop, men att det ändå lätt blir 100 personer på gästlistan. När de insåg att det inte var möjligt att hålla ett sådant bröllop i kyrkan gav sig Asbjørn Sandøy ut för att leta lokal i den lokala ortens affärscentrum, där andra regler gäller.

– Vi skulle kunna vara 50 procent fler på Vinmonopolet [norska Systembolaget]. Men hur skulle det se ut med dop och vigsel där? Hennes & Mauritz skulle vara perfekt för vårt bröllop med sina 120 fullt lovliga platser, säger han till Dagen.

Reaktioner från kyrkorna

Asbjørn Sandøy har fått många reaktioner sedan han berättat om parets överväganden på sin blogg och i tidningen Vårt Land i Norge. Inte minst har många från kyrkorna hört av sig och varit “väldigt förtvivlade” över att de bara får samla tio personer i sin kyrka – oavsett storlek.

– Inte ens i den stora Nidarosdomen får man samla fler än tio. En präst som hörde av sig hade 60 kyrkbänkar, men får ändå bara ta in tio personer.

– Vi gläder oss väldigt över att få gifta oss och över att få döpa vår son. Det är en väldigt stor dag. Men ännu vet vi inte var bröllopet ska hållas. Det får väl bli Hennes & Mauritz, säger Asbjørn Sandøy.

---

Fakta: Norska coronarestriktioner

  • Maximalt tio personer får delta i en gudstjänst i en kyrka.
  • Vid begravningar tillåts 50 personer.
  • Antalsbegränsning gäller för butiker och köpcentrum i förhållande till ytan, där varje person ska ha tillgång till 11,5 kvadratmeter.

---

Fler artiklar för dig