Nyheter

Libanons kris fördjupas efter förödande olyckan

Jack Bassus: Inte mycket har gjorts efter explosionen i höstas

Hälften av invånarna i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen, och hamnen ligger fortfarande i ruiner.
– Vi vill hjälpa kvinnor och barn, och alla andra som är utsatta, berättar Jack Bassus, svensk-libanes som nu har startat en hjälporganisation.

På tisdagen varnade Världsbanken för en allt sämre situation i Libanon, som för tio månader sedan drabbades av två förödande explosioner i hamnområdet. Enligt Världsbankens rapport placerar sig landet som ett av de värst utsatta länderna i världen vad gäller ekonomin. Runt hälften av invånarna lever under fattigdomsgränsen, arbetslösheten har gått från cirka 28 procent i februari 2020 till nära 40 procent i slutet av samma år.

– Problemen fanns redan före explosionerna. Spänningarna i landet har funnits länge, berättar Jack Bassus, som sedan 1984 bor i Sverige.

Försämrat läge

Efter höstens olycka i Beirut och en pandemi som härjar har läget alltmer försämrats, säger han.

– Inte mycket är gjort sedan explosionerna. Hamnen ligger fortfarande i ruiner. Staten är korrupt, och det finns inte ens en fungerande regering. De drabbade har inte fått upprättelse, staten har inte hjälpt dem, men frivilligorganisationer har gjort mycket.

Mest utsatta är kvinnor och barn, men många libaneser lider och har svårt att få mat för dagen. Det har kommit nödhjälp från utlandet, men tyvärr det långt ifrån tillräckligt, menar Jack Bassus. Därför tog han tillsammans med andra libaneser initiativet att starta en egen hjälporganisation. Jack Bassus är själv kristen, men organisationen Givande hand är en ideell och obunden organisation.

– Vi ska hjälpa kvinnor och barn, krigsdrabbade och barn som är födda i dessa krigsdrabbade familjer, säger han.

Jack Bassus berättar att han tagit initiativet till att starta en hjälporganisation för hjälp till civilbefolkningen i Libanon.

Nödhjälp och kläder

Organisationen ger bland annat nödhjälp i form av mat. Givande hand har också samlat in kläder, och samarbetar med organisationer i Libanon. Givande Hand skriver på sin hemsida att organisationen “tror starkt på den fattiga änkans offerslant”, som beskrivs i Bibeln.

Bland andra svenska hjälporganisationer som finns på plats i Libanon finns Diakonia. Redan i augusti 2020 beskrev Diakonias landchef Cederic Choukeir läget som mycket allvarligt.

“Hjälper systrar och bröder”

Matsäkerheten var redan under hösten problematisk, och han betonade att explosionen i hamnen “förstörde många småföretagares sista möjligheter till inkomst”.

– Vi vet att behovet där nere är stort. Den här välfärden vi har i Sverige saknas i Libanon. De behöver oss. Vi hjälper våra systrar och bröder, och som kristen vet man vad detta innebär, säger Jack Bassus.

– Libaneserna är inte fattiga egentligen, vad de behöver är lugn och stabilitet. Vi vill hjälpa dem så att de ska kunna få ett drägligt liv utan att behöva räcka ut sin hand.

---

Fakta: Explosionen drabbade hårt

  • I augusti 2020 skedde två stora explosioner i hamnområdet i Beirut. 220 människor dog, mer än 5000 skadades, och upp till 300 000 människor förlorade sina hem.
  • Givande hand har som målsättning att “bedriva humanitärt bistånd i form av olika projekt” och säger i sina stadgar att man arbetar både med akutinsatser och uppbyggnadsprojekt.
  • Fattiga barn och unga, handikappade, och socialt utsatta är grupper som man vill försöka hjälpa.


---

Fler artiklar för dig