Nyheter

Nu öppnar Sveriges största second hand-butik

Är PMU:s största satsning någonsin och har öppet sex dagar i veckan

På lördagen öppnades en ny second hand-butik i Västerås. Den blir Sveriges största, enligt Mats Hillerström, verksamhetschef för PMU second hand.
– Att etablera en butik i ett stort handelsområde ger oss enorma möjligheter, säger han.

Butiken drivs av PMU i samarbete med Pingst i Västerås. Den ligger i det stora handelsområdet Erikslund som beräknas ha cirka 20 miljoner butiksbesök per år.

– Detta är PMU:s största satsning någonsin vad gäller second hand-butiker, förklarar Mats Hillerström som ser stora möjligheter med den nya etableringen.

– Butikens läge mitt i ett stort handelscentrum är unikt. Det är inte varje dag vi får en chans att verka i ett så pass stort och expansivt område.

Ny kontakt gav kontrakt

Upprinnelsen kan spåras ett år tillbaka i tiden då PMU öppnade en butik i centrala Jönköping.

– Fastighetsförvaltaren gillade vårt sätt att arbeta och frågade om vi var intresserade av att hyra en butiksyta i Västerås.

– Vi hade tidigare pratat om att så småningom öppna en butik just i Västerås. Och det visade sig att Pingst i Västerås hade samma tanke, berättar Mats Hillerström för Dagen.

Ni påstår att det är Sveriges största second hand-butik med 4 400 kvadratmeter. Hur vet ni det?

– Jag har jobbat med second hand i många år och känner inte till någon butik som har större försäljningsyta. Så jag vågar faktiskt påstå att det är den största second hand-butiken i Sverige.

Sex dagar i veckan

Även när det gäller öppettider skiljer sig Västerås-butiken från andra butiker.

– De flesta second hand-butiker av vår typ har historiskt haft öppet två eller tre dagar i veckan. Från start kommer vi att ha öppet sex dagar och från september sju dagar i veckan.

– Vi tror att det bidrar till en bättre spridning av kunderna så att alla inte kommer samtidigt. Detta är viktigt inte minst under en pandemi, menar Mats Hillerström.

Efterfrågan på hållbart

Pandemin har inneburit ett tapp i försäljningen i PMU:s second hand-butiker. Men det hindrar alltså inte att de vågar satsa stort.

– Coronaviruset påverkar vårt sätt att leva, men situationen ljusnar och i takt med att restriktionerna lättar kommer många att återvända till våra butiker.

– Behovet av att leva och konsumera hållbart har ökat under pandemin samtidigt som behovet av vårt bistånd har ökat markant, menar Mats Hillerström.

I helgen invigs ytterligare en second hand-butik. Den ligger i Ängelholm, vilket betyder att det totala antalet second hand-butiker i PMU:s regi ökar till 57.


Fler artiklar för dig