Nyheter

Trendbrott: Färre ansöker om skilsmässa under pandemin

Hemarbete och social isolering sätter relationer på prov under pandemin – trots det vill färre par separera.

Hemarbete och social isolering har satt många relationer på prov under pandemin – men trots det vill färre par separera. Antalet ansökningar om skilsmässa minskade med nära 14 procent under årets första sju månader.

En coronaeffekt såg till en början ut att få skilsmässorna att skjuta i höjden, men ökningen avtog under andra halvan av 2020. Nu syns i stället ett nedåtgående trendbrott där antalet ansökningar inte har legat på så låga nivåer sedan 2008.

Till och med juli i år har Sveriges domstolar fått in 16 602 ansökningar om äktenskapsskillnad. Det är en minskning med nära 14 procent jämfört med samma månader i fjol då 18 903 ansökte om skilsmässa, visar statistik från Domstolsverket.

Under ekonomiska kriser tenderar skilsmässorna att gå upp. Pandemin har dock påverkat oss på ett djupare plan, vilket kan vara en anledning till att fler par håller ihop, tror relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander.

– Den här krisen har handlat väldigt mycket om vilka vi är. Vi har helt plötsligt en pandemi och det väcker en rädsla inom oss. Då tyr vi oss till människor som vi har i närheten som vi förhoppningsvis känner någon slags trygghet i, säger hon.

Relationer knäcks – och stärks

Charlotte Sander har sett tre olika kategorier av relationer under pandemin. Bland de par som redan innan hade det dåligt knäcktes förhållandet ganska snabbt. Den andra typen av par har “tuffat på som de alltid har gjort”. Ofta är de lite äldre, har levt en längre tid ihop och har hittat sätt att lösa sina problem.

För den tredje gruppen har pandemin stärkt relationen. Paren upplever att de fått en andningspaus och har sett fördelarna med att båda är hemma.

Fler artiklar för dig