Nyheter

Pressat KD träffas för riksting

Rekordmånga motioner har kommit in - bland annat om trossamfundens finansiering, frälsning i fängelset och hur antisemitismen ska bekämpas

Opinionssiffrorna har börjat svaja för KD samtidigt som Ebba Buschs husaffär drar ut på tiden. Det är ett pressat parti som på fredag inleder sitt riksting, där partiledningen tydligt vill peka ut ett område de vill satsa på.

Viljan att tycka till verkar det inte vara fel på. Kristdemokraternas rikstingshandlingar är en gedigen lunta på 1 145 sidor, otymplig som en gammal telefonkatalog och full av politiska förslag.

– Vi har fått in strax över 500 motioner. Det är rekord på ett KD-ting, säger partisekreteraren Peter Kullgren då media bjudits in.

Århundradets reform

Frågar du Peter Kullgren vilken fråga som är viktigast är svaret sjukvården.

– Vi vill befästa rollen som Sveriges sjukvårdsparti, säger han.

Peter Kullgren

Partiledningen presenterar på rikstinget en sjukvårdsproposition som innehåller “århundradets sjukvårdsreform”, en politisk plan att avveckla landets 21 regioner för att låta staten gå in och ta ett huvudansvar för sjukvården. Det är med denna profilfråga som Kristdemokraterna ska försöka vinna väljarnas förtroende, vilket i nuläget känns extra viktigt med tanke på att partiet ligger och guppar strax ovanför riksdagsspärren, med en potentiell krisstämpel runt hörnet.

Att Ebba Buschs husaffär hänger sig kvar, där nyligen ännu ett överklagande lämnades in, får också ses som ett bakslag som tar fokus från sakpolitiken.

Klara med migrationen

Ett av de politiska områden där KD under Ebba Busch väckt uppmärksamhet är migrationsfrågan, inte minst inom vissa kyrkliga kretsar har partiets omsvängning mot en stramare linje mött kraftfull kritik. Migration brukar också vara en tvistefråga när partiet samlas, men går man igenom motionerna ser det inte ut att bli så den här gången.

– Vi hade debatter om migrationspolitiken på förra och förrförra rikstinget, konstaterar Peter Kullgren.

Han menar att efter dessa genomlysningar så har partiet landat och numera råder det en bred enighet om KD:s vägval. Desto mer debatt kommer det troligtvis bli om frågor som rör brott och straff, då det kommit in många motioner i det ämnet.

Skattelättnader för trossamfund

När det gäller frågor som berör religion finns det en uppsjö förslag som lämnats in. Exempelvis har det kommit in en motion om att bidragen till trossamfunden ska ersättas med skattelättnader. Flera inom partiet vill också att religiösa företrädare ska ges större tillträde till fängelser. Ankarstiftelsen pekas ut som förebild, ett arbete i Colombia som sett till att många tungt kriminella ändrat livsstil efter gudsmöten bakom galler. Frågan om rättssäkerheten för asylsökande konvertiter lyfts också fram.

Ett antal motioner har kommit in med krav på att förbjuda slöja på äldre barn samt i offentlig förvaltning. En motion riktar också in sig på muslimsk bön som sker med politiska motiv, som en reaktion på en fredagsbön som hölls på gatan utanför den franska ambassaden i Stockholm.

KD driver redan frågan om att förbjuda slöja på barn i förskolan och lågstadiet och partistyrelsen menar att ytterligare förbud mot religiösa företeelser inte behövs.

Däremot vill de att Sverige ska flytta sin ambassad till Jerusalem, vilket Dagen tidigare skrivit om. Partistyrelsen säger också ja till en motion som vill att det tillsätts en expertgrupp för att motverka antisemitismen i Sverige.

---

Fakta: Kristdemokraternas riksting

  • På fredag börjar Kristdemokraternas riksting, partiets högsta beslutande organ, som den här gången hålls i Norrköping.
  • Över 500 motioner har kommit in och partistyrelsen presenterar en sjukvårdsproposition de vill få stöd för inom partiet.

---

Fler artiklar för dig