Nyheter

Nye huvudpastorn för Livets ord: Känns väldigt stort

Jan Blom utsedd till ny huvudpastor på Livets ord

Jan Blom ersätter Joakim Lundqvist som huvudpastor på Livets ord.
– Det känns väldigt stort, säger han till Dagen.

Beslutat fattades på tisdagskvällen då församlingens representantskap röstade för förslaget att utse 54-årige Jan Blom till ny ledare.

– Jag är hedrad och rörd över att kliva in i den här rollen, säger han.

Att det skulle bli Jan Blom som tar över det yttersta ansvar för Livets ord kommer inte som någon större överraskning. Han har varit tillförordnad förstepastor i ett drygt år och efter att Joakim Lundqvist meddelade i september att han inte tänkte återvända till sin gamla roll var det naturligt att Jan Blom nämndes som en tänkbar ersättare.

– Jag visste att mitt namn fanns med på listan och för cirka tre veckor sedan fick jag en formell förfrågan, berättar han.

“Jag har tagit tid med Gud”

När Dagen intervjuade Jan Blom i september var han tydlig med att en eventuell förfrågan skulle följas av en böneperiod. Precis så blev det.

– Jag har tagit tid med Gud. Jag har bett mycket och ställt mig frågan om jag har den kraft, ork och inspiration som det krävs för att leda en så pass stor organisation och församling som Livets ord. Jag ska erkänna att det har varit en liten brottningskamp, arbetet i församlingen slukar mycket tid, det är inte ett vanligt jobb som man kan släppa utan något som man bär med sig hela tiden.

I slutändan valde ändå Jan Blom att tacka ja till kallelsen.

– Det är mycket känslor. Jag kliver in i rollen med både glädje och tillfredsställelse, men också med bävan – men jag får förtrösta på Guds nåd.

När Jan Blom tar över ledningen för Livets ord efter årsskiftet kommer han att få titeln huvudpastor. Detta är en förändring från Joakim Lundqvist som hade titeln förstepastor.

– Under en längre tid har vi känt en viss tveksamhet inför begreppet förstepastor. Det signalerar att det finns en andrapastor och tredjepastor och så vidare vilket det inte har gjort på länge. Dessutom är förstepastor ett begrepp som nästan bara Livets ord har använt, huvudpastor används bredare också i andra sammanhang, förklarar Jan Blom som tillägger att det inte är någon stor teologisk skillnad, men att herdeskapet markeras lite tydligare med titeln huvudpastor, säger Jan Blom.

“Väldigt duktiga medarbetare”

Hittills har rollen som förstepastor/huvudpastor på Livets ord inneburit huvudansvar för den lokala församlingen i Uppsala, men även huvudansvar som nationell samfundsledare och för Livets ords internationella nätverk med arbeten i bland annat stora delar av Ryssland, Indien och Europa.

I september konstaterade Jan Blom att arbetsbördan var betungande och han berättade samtidigt att församlingsledningen hade påbörjat ett arbete med att utvärdera rollen.

Det arbetet är nu slutfört och när Jan Blom blir ordinarie huvudpastor kommer han även fortsättningsvis att ha det formella ansvaret för alla delar av verksamheten. Men i praktiken tänker han ta hjälp av en exekutiv grupp som han beskriver som “väldigt operativ”, i första hand för det internationella arbetet.

– Jag har väldigt duktiga medarbetare, säger han.

– Joakim var en erkänd och eftertraktad internationell talare redan när han blev förstepastor. Jag är väldigt lokal och är tvungen att luta mig mot andra för det internationella arbetet.

Hur kommer medlemmarna i Livets ord att märka det är du, och inte Joakim Lundqvist, som leder församlingen framöver?

– Varje ledare präglar med sin personlighet och sina gåvor. Jag har en tydlig herderoll, jag vill jobba med vårdande och omsorgssidan och även bygga vidare på vårt sociala arbete, svarar han och tillägger att det inte betyder att Joakim har varit dålig på dessa bitar.

Jan Blom kommer att installeras i sin nya roll i samband med söndagsgudstjänsten den 16 januari 2022.

---

Fakta: Jan Blom

  • Född: 1967 (54 år gammal).
  • Bor: Utanför Uppsala.
  • Familj: Gift med Sanna. Fyra barn – Rebecka, Caroline, Simon, Andreas. Ett barnbarn – Linnea.
  • Jan var 17 år när blev han kristen genom Livets ords gatuevangelisation. Kort därefter blev han ungdomsledare. Jan avskildes som pastor i Livets ord 1997. När Joakim Lundqvist, sommaren 2020, meddelade att han ville vara tjänstledig utsågs Jan till vikarierande förstepastor - nu har han utsetts till ordinarie förstepastor/huvudpastor.
  • Övriga uppdrag: Bland annat styrelseordförande i Världen idag.
  • Favoritbibelord: Kol 3:12 – “Som Guds utvalda, heliga och älskade skall ni alltså klä er i innerlig medkänsla, vänlighet, ödmjukhet, mildhet och tålamod”.

---


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig