Nyheter

Svenska imamer sålde “njutningsäktenskap”

En muslimsk bordellverksamhet, säger KD-politiker Tuve Skånberg som kräver omedelbara åtgärder

Uppdrag granskning avslöjar att svenska imamer ägnar sig åt prostitutionsliknande verksamhet då de låter par viga sig tillfälligt, mot betalning.

1 500 kronor. Så mycket tog en imam betalt för att via telefon viga samman två för honom okända personer under två månaders tid. Vad han inte visste var att paret som vänt sig till honom var två journalister som anlitats av Uppdrag granskning.

I själva upplägget skulle äktenskapet ha kostat mannen 20 000 kronor och imamen gick med på det hela trots att mannen redan hade berättat att han var gift med en annan kvinna.

Hittade 26 fall

Uppdrag gransknings avslöjande sker med hjälp av dolda mikrofoner och genom att höra av sig till shiamuslimska samfund runt om i Sverige. Det visade sig att omfattningen av dessa så kallade njutningsäktenskap var omfattande, i 26 fall visade det sig att de muslimska ledarna var villiga att viga samman människor under prostitutionsliknande förhållanden.

Uppdrag granskning hade även pratat med kvinnor som utnyttjats på det här sättet.

Den här typen av äktenskap förekommer inom shiaislam, där en imam ser till att viga samman personer under en kortare period. Under tiden man är gifta är det halal, alltså religiöst tillåtet, att ha sex och den här typen av äktenskap har även sedan tidigare kritiserats för att vara dold prostitution.

Muslimsk bordell

Reaktionerna kom tidigt efter att programmet lades ut på SVT Play, redan innan det sänds på onsdagskvällen.

“Detta är inget annat än koppleriverksamhet, en muslimsk bordell”, skriver Tuve Skånberg från Kristdemokraterna, en kommentar han lagt upp på sin Facebooksida.

“Jag kräver att både vigselrätt och statligt stöd till sådana muslimska församlingar och imamer omedelbart blir fryst. Inte en krona ska gå till dessa imamer som gör sig till hallickar.”

Även Islamiska shiasamfunden i Sverige beklagar sig över vad som sker i det fördolda i deras verksamhet och Uppdrag gransknings program “Sexköp i Allahs namn” avslutas med att en bedrövad ledare för det shiamuslimska samfundet beklagar det som inträffat. Han hade tidigare beskrivit den här formen av äktenskap som en prövotid, inte att imamer anlitades på det här sättet.

Uppdrag granskning visar hur det går till när en imam välsignar ett två månader långt äktenskap, vilket många ser som förtäckt prostitution.

---

Fakta: Uppdrag granskning

  • Uppdrag granskning är SVT:s flaggskepp för undersökande journalistik.
  • De har flera gånger använt sig av okonventionella journalistiska metoder, flera gånger riktat mot religiösa aktörer.
  • Tidigare har de exempelvis smygfilmat präster som bad för homosexuella och imamer som uppmanade misshandlade kvinnor att inte vända sig till polisen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig