Nyheter

SD:s vitbok bekräftar partiets mörka bakgrund

Statsvetare Stefan Swärd: “I grunden samma tankegods i dag”

Ett parti till stor del startat av rasister och nazister. Den bilden framträder i första delen av den vitbok som SD själva beställt. Enligt statsvetaren Stefan Swärd går det en röd tråd från partiets start till dess nutid.

Om det rådde några tvivel kring Sverigedemokraternas rötter så skingras de effektivt i första delen av den vitbok som partiet beställt av idéhistorikern Tony Gustafsson. I den första delen, som presenterades i fredags, drar han slutsatsen att en betydande del av de personer som grundade partiet på 1980-talet hörde hemma i “nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang”. Tony Gustafsson säger till Sveriges radio att flera av grundarna kom från kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt, och att det fanns kopplingar till nationalsocialistiska och fascistiska organisationer.

“Ont i magen”

Sverigedemokraterna medger att uppgifterna är besvärande, men vill inte kännas vid att partiet i dag har något gemensamt med partigrundarna. Mattias Karlsson, ofta beskriven som partiets “chefsideolog”, säger till Svenska Dagbladet att han “nästan får lite ont i magen” av att läsa om vissa av personerna.

– Om man som den här delrapporten gör fokuserar på personer så är det inget tvivel om att ett antal personer kommer från en ideologisk bakgrund som är obehaglig. Som man nästan får lite ont i magen av att läsa om. Dock inte alla, säger han till SvD.

Samtidigt säger Mattias Karlsson att dagens partiledning inte inspireras av partiets grundare.

Ändrat taktik

Kristne statsvetaren Stefan Swärd granskade själv Sverigedemokraternas rötter i boken Jesus var också flykting, som han skrev tillsammans med Micael Grenholm 2016. Han menar att partiets försök nu att distansera sig från sin tidiga historia inte håller.

– Det jag visade på i boken var den tydligt högerextrema bakgrunden, då partiet hade nazister i ledningen. Och de personer som sitter i partiledningen i dag kom med i partiet under den tiden. Men Jimmie Åkesson och den lilla krets som tog över partiet insåg att man måste ändra taktik. I stället för att prata om ras säger man nu kulturell homogenitet, men i grunden är det samma tankegods som finns kvar sedan partiets bildande, säger Stefan Swärd.

Stefan Swärd

– Det går en röd tråd från partiets första tid till i dag.

Sverigedemokraternas fokus på invandringen som det stora samhällsproblemet är i grunden en fascistisk idé, menar statsvetaren.

– Det är oerhört onyanserat och kategoriserande att måla ut en viss grupp av befolkningen som landets problem. Man ser också bara de negativa konsekvenserna av invandringen, och inte allt det positiva.

Vitbokens graverande uppgifter om partiets historik kommer med mindre än två månader kvar till valet. Men Stefan Swärd tror inte att det kommer att få någon betydande påverkan på valrörelsen.

– Jag tvivlar på att det har någon större effekt. De som stöttar Sverigedemokraterna kommer att fortsätta göra det, och övriga väljare kommer att tycka att partiet ägnar sig åt skönmålning.

Gedigen kartläggning

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, verksam vid liberala tankesmedjan Timbro, säger till TT att vitboken framstår som en gedigen kartläggning.

“Den bekräftar bilden av att partiet grundades av och samlade individer med brokig bakgrund, inklusive nazister och fascister. De förenades i ett mycket starkt motstånd mot, inte bara invandringen, utan också hur den svenska demokratin fungerade. Det råder inga tvivel om att SD:s rötter är allt annat än demokratiska”, skriver Johansson Heinö till TT.

Till TT betonar Johansson Heinö samtidigt att en stor del av partiets grundare lämnade partiet efter en kort tid. Om den tidiga ideologin bestått har vi ännu inte fått svar på, menar han.

“Om del två av vitboken drar slutsatser kring detta kommer den ha en större nutidspolitisk relevans än denna första del som trots allt mest befäster det som de allra flesta redan visste eller misstänkte”, skriver Johansson Heinö.

Som svar på en fråga om vitboken säger något om vad dagens SD är för parti, skriver han: “Nej, det behöver det inte göra. Förutsatt att dagens SD inte lyfter fram grundarna som inspiratörer, till exempel.”

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar