Nyheter

Utrikesminister Ann Linde (S): “Religionsfrihet är en prioriterad fråga”

Experter överraskade över utspelet då de menar att S-regeringen tidigare inte visat något större intresse för religionsfrihet

Alla ska kunna manifestera sin tro utan rädsla för hot och förföljelse, skriver Ann Linde på Facebook där hon lovar att en röst på Socialdemokraterna i valet är en röst för att Sverige kommer att prioritera religionsfriheten.
“Upp till bevis”, kontrar två experter som undrar varför frågan inte lyfts tidigare.

Strax innan valet 2018 skrev dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) en debattartikel med budskapet att religionsfrihet, inte minst förföljelsen av kristna, var en prioriterad fråga. Nu gör hennes efterträdare, Ann Linde (S), ett liknande utspel. Det är på Facebook som utrikesministern betonar vikten av tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet där hon konstaterar att utvecklingen går åt fel håll.

“Den negativa utveckling vi sett med ökad diskriminering, trakasserier, tvångskonvertering och våld kopplat till människors religiösa identiteter i många länder är mycket oroande”, skriver Ann Linde.

“Alla människor ska kunna manifestera sin tro eller övertygelse utan rädsla för hot eller förföljelse och vi har nära kontakt med ledarna för trossamfund, inklusive representanter för kristna grupper om deras situation i flera länder.”

Prioriterad fråga

Utrikesministern förklarar sedan att Sverige jobbar med frågan om religionsfrihet inom EU, FN och bilateralt med enskilda länder. Hon betonar att Sverige är pådrivande, inte minst inom EU. Ann Linde avslutar sitt inlägg med att lyfta in det stundande valet, där hon betonar hur viktigt det är med religions- och övertygelsefrihet i alla delar av världen.

“Med en socialdemokratisk utrikesminister efter den 11 september så kommer detta att fortsatt vara en självklar och prioriterad fråga.”

Överraskade experterna

Utrikesministerns utspel välkomnas av två religionsfrihetsexperter, Kristina Patring från Svenska missionsrådet och Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen. Men samtidigt anser de att ministerns vurm för religionsfrihet är något av en överraskning.

“För oss som följt frågan under den gångna mandatperioden har utrikesministerns tystnad kring religions- och övertygelsefriheten i samband med såväl demokratisatsningen och utrikesdeklarationerna nämligen vittnat om något helt annat än självklart engagemang för religionsfrihetskränkningar”, skriver de båda i en gemensam debattartikel i Altinget.

“Menar Ann Linde vad hon säger så är det helt enkelt upp till bevis framöver.”

Tog inte debatten

Under mandatperioden har den socialdemokratiska utrikesministern också fått kritik för sitt svara intresse för religionsfrihet, då hon flera gånger drabbat samman med KD:s Lars Adaktusson. Såväl 2021 som 2022 har han i riksdagens utrikespolitiska debatt försökt lyfta frågan om förföljda kristna och vikten av religionsfrihet med Ann Linde, som då helt undvikit den debatten för att i stället föra över samtalet till KD:s syn på aborter och samarbeten med Sverigedemokraterna.

---

Fakta: Religionsfrihet

  • Religions- och övertygelsefrihet ingår bland det mänskliga rättigheterna och handlar om att man ska ha rätten att få tro på vad man vill.
  • I många av världens länder inskränks denna rättighet, exempelvis genom att diskriminera vissa trossamfund eller ha lagar om att det är förbjudet att konvertera.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig