Nyheter

Norska judar vill göra 26 november till nationell minnesdag

Över 500 judar deporterades den dagen - många av dem dödades några dagar senare

För exakt 80 år sedan skedde den största deportationen av judar från Norge under andra världskriget – och de allra flesta miste livet i koncentrationsläger. Nu vill judiska företrädare i Norge att 26 november ska bli nationell minnesdag.
– Vi hade en Förintelse i Norge: deportationen med Donau, säger Ervin Kohn, föreståndare för landets största judiska församling.

26 november 1942 är ett datum som för alltid har skrivits in som ett av den norska historiens mörkaste kapitel. Då satte Norge 529 judar, gripna av den norska polisen, på fartyget Donau med riktning mot Polen. Den äldsta av dem var 81 år, den yngsta var fyra månader. När de anlände i Stettin blev 183 män satta i arbetsläger – resten dödades i Auschwitz gaskammare kort efter ankomsten.

Genom åren har 26 november varit datumet då aktörer som var inblandade i deporteringen bett om ursäkt. På 70-årsdagen 2012 gick den norska polisen för första gången ut med en ursäkt över att deras medverkande. Året efter, 2013, var det det statliga norska järnvägsbolaget som bad ursäkt för att de hade deltagit i deporteringen.

Få överlevde

Samtidigt höjs röster som menar att Norge borde minnas deporteringen med en national helgdag. När den norska tidningen Vårt land frågar tre ledande personer – Ervin Kohn på judiska församlingen Det Mosaiske Trossamfunn, Mats Tangestuen på Judiskt museum i Oslo, och Guri Hjeltnes, direktör för Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter – säger de alla att det vore en bra idé.

– Vi hade en Förintelse i Norge: deportationen med Donau. Därför vore det väldigt bra att ha den 26 november som nationell minnesdag. På så sätt kan datumet bli en dag som också majoriteten markerar, inte bara den judiska minoriteten, säger Ervin Kohn, föreståndare för Det Mosaiske Trossamfunn.

Ervin Kohn.

Deporteringen 26 november var den största men inte enda deporteringen av norska judar under andra världskriget. När Norge ockuperades av Tyskland 1940 fanns det omkring 2 100 judar i landet – omkring hälften flydde till Sverige. Men 773 judar greps av norsk polis och skickades till Tyskland och Polen. 38 av dem överlevde.

---

Fakta: Deporteringen av norska judar

  • Tyskland ockuperade Norge 1940, vilket innebar en direkt risk för norska judar att deporteras.
  • Medan vissa lyckades fly till Sverige var det också många som dog i koncentrationsläger efter deportation.

---

Fler artiklar för dig