Nyheter

Efter usel fastighetsaffär - Vatikanen tar fram ny investeringspolicy

Vill integrera katolsk sociallära med investeringsstrategi

Vatikanen köpte en stor fastighet i ett av Londons dyraste områden – och tvingades sälja med drygt en miljard kronor i förlust. Nu ska en ny investeringspolicy se till att Katolska kyrkans framtida placeringar hamnar rätt.

Ett 46-sidigt rådgivande dokument har tagits fram av Katolska kyrkan för att reglera hur investeringar av kyrkans pengar sköts i framtiden. I dokumentet beskrivs hur katolsk sociallära ska integreras i investeringsstrategin och leda till att undvika placeringar i oetiska fonder eller aktier.

“Eftersom finans har tagit en större roll på varje nivå av mänsklig aktivitet har behovet för kyrkan att reflektera över kraven på kristet lärjungaskap [ …] blivit mer kritiskt”, skriver kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson i förordet till dokumentet.

I den nya strategin finns exempelvis ett större fokus på investeringar inom förnybar energi. Vatikanen vill också att Katolska kyrkan ska undvika att investera i företag vars underleverantörer kan syssla med spel, pornografi eller vapenhandel.

Stor förlust

Bakgrunden till dokumentet är bland annat ett antal incidenter som har ställt frågetecken kring hur Vatikanens pengar placeras. Enligt Financial Times kommer Katolska kyrkan att förlora 100 miljoner brittiska pund – omkring 1,27 miljarder kronor – på en fastighetsaffär i ett fashionabelt område i London. Kyrkan underströk att förlusterna inte kommer att täckas av insamlade donationer, men tio personer har åtalats av Vatikanstatens rättsväsende för inblandning i affären, bland annat för förskingring och utpressning.

Att den nya strategin skulle leda till att avkastningen på Katolska kyrkans investeringar blir mindre slås tillbaka.

“Det tas ofta för givet att bland tro och etik med investeringskriterier skulle påverka avkastningen. Sådana orosmoln har till stor del blivit motbevisade”, skriver han.

Fler artiklar för dig