Nyheter

Grön fotbollscup backas upp av kyrkan

Ärkebiskopen av Canterbury: Att engagera sig för klimatet är en del av att följa Jesus

En stor brittisk fotbollskampanj för att tackla klimatförändringarna kickar igång med en match mellan ett prästlag och ett interreligiöst lag.

Lördag den 21 januari möts ärkebiskopen av Canterburys fotbollslag ABC FC och ett interreligiöst lag som kallar sig Heaven Help Us. Det blir startskottet för vad som beskrivs som världens största fotbollscup med målet att sätta fokus på klimatförändringarna.

Ett 80-tal lag runt om i Storbritannien deltar i turneringen som kallas Green Football Cup. Det hela kulminerar med Green Football Weekend som avgörs den 3–5 februari.

Men det inte är spelarna utan fansen som utser vinnaren. Genom att till exempel äta vegetariskt, duscha snabbt, promenera mera, dra ned värmen med en grad – och sedan registrera detta på en sajt – hjälper supportrarna sitt lag att vinna.

Får stor uppbackning

Kampanjen backas upp av ett 30-tal organisationer. Bland andra Engelska fotbollsförbundet, Women’s Super League (den högsta damfotbollsligan i England), National Trust och Engelska kyrkan, rapporterar Church Times.

– Att engagera sig för klimatet är en del av att följa Jesus. Det handlar om att älska sin nästa och skydda den planet som Gud har skapat, säger ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

En av klubbarna som ställer upp är London-klubben Queens Park Rangers. Spelaren Luke Amos säger till QPR:s hemsida:

– Vi stöttar detta initiativ helhjärtat. Det är viktigt att vi som enskilda individer förstår vilken stor skillnad vi kan göra i det lilla. Det handlar inte enbart om vår egen framtid, utan om generationer som kommer efter oss.

Ambitionen är att Green Football Cup ska spelas varje år.

Fler artiklar för dig