Nyheter

Judar i Sverige planerar protest mot israeliskt lagförslag

Demonstration i Stockholm mot Netanyahus kritiserade förslag kring rättsväsendet

I ett par månader har tiotusentals judar i Israel protesterat mot lagändringsförslaget som skulle ge parlamentet rätt att upphäva domar från landets högsta domstol. Sedan dess har protesterna spridit sig i Europa, och nu planeras även en demonstration i Stockholm till nästa helg.

Det är Dagens Nyheter som berättar om förberedelserna för en större demonstration i Stockholm på söndag 26 mars, arrangerad av svenska judar och Israelvänner. Elizabeth Narrowe är en av arrangörerna, och säger till DN att ”det känns konstigt att demonstrera mot Israel”.

– Men hur skulle vi kunna förhålla oss till en icke-demokratisk judisk stat? Israelernas kämpaglöd mot regeringens planer är imponerande. Jag hoppas att vi svenskar skulle göra detsamma om vårt styresskick hotades, säger Elizabeth Narrowe till Dagens Nyheter.

Befarar rättsväsendets oberoende

Bakgrunden är det hårt kritiserade lagförslag som regeringen Benjamin Netanyahus högerkoalition har lagt fram kring att förändra rättsväsendet i landet. Kritikerna befarar att oberoendet för domstolarna skulle gå förlorat, och att demokratin skulle kunna ersättas med ett auktoritärt styre.

När premiärminister Netanyahu nyligen besökte Berlin fick besöket förkortas på grund av protester mot det aktuella lagförslaget. Också i Rom framfördes kritik från judiskt håll, liksom det har hörts i Washington, Paris och i London, dit Netanyahu är på väg senare i veckan.Fler artiklar för dig