Nyheter

Iraks president drar tillbaka erkännande av landets kristna ledare

Den kaldeisk-katolske patriark Louis Raphael I Sako flyttar nu från sitt säte i Bagdad

Iraks president drar tillbaka sitt erkännande av landets katolske ledare, patriark Louis Raphael I Sako. Nu lämnar patriarken Bagdad, där han har haft sitt säte.

Beskedet om att Louis Raphael I Sako, patriark och kardinal, lämnar Bagdad kom på lördagen efter att Iraks president Abdul Latif Rashid återkallat sitt erkännande av honom som Iraks kyrkliga ledare, rapporterar Catholic News Agency (CNA).

Patriarken uppger nu att han fortsättningsvis ska leda den kaldeisk-katolska kyrkan från ett kloster i den självständiga regionen Kurdistan, i norra Irak.

”Egenintresse och hyckleri”

President Rashid ifrågasätter Sakos förmåga att förvalta kyrkans egendomar i Irak, vilket Sako menar är ett ifrågasättande som ”saknar motstycke” och är ”orättvist”. Sako beklagar i ett uttalande att Irak för närvarande präglas av ”egenintresse [...] och hyckleri, vilket har föranlett ett aldrig tidigare skådat, politiskt, nationell och moraliskt kaos”, uppger CNA.

Presidenten framhåller att hans återkallande inte i sak ändrar Sakos status som patriark, eftersom denne har utsetts av påve Franciskus.

Paramilitär ledare

Enligt Sako ska presidentens agerande vara ett sätt att gynna den kristne minoritetsledaren Rayan al-Kildani, som enligt Sako är ute efter att tillskansa sig kontroll över den kaldeisk-katolska kyrkans tillgångar i Irak.

al-Kildani är både parlamentsledamot och ledare för den paramilitära gruppen ”Babylons brigader”. Det amerikanska finansdepartementet vidtog 2019 sanktioner mot al-Kildani eftersom han ansågs vara engagerad i ”allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna”.

Det kaldeiska patriarkatet i Bagdad uppger att det politiska erkännandet av patriarkens ställning har fungerat som ett erkännande av den kristnas minoritetens legitimitet i regionen. Kyrkans biskopar i USA, Europa och Asien har i ett brev till president Rashid uppmanat honom att dra tillbaka sitt beslut om att dra tillbaka erkännandet av Bagdadpatriarken.

USA kritiserar beslutet

Även det amerikanska utrikesdepartementet har kritiserat president Rashids beslut att återkalla erkännandet av patriarken.

– Vi är bekymrade över nyheten att han har lämnat Bagdad. Vi ser fram emot hans trygga återkomst. Den irakiska kristna gemenskapen är en viktig del av Iraks identitet och en central del av Iraks historia av mångfald och tolerans, sa amerikanska UD:s talesperson Matthew Miller vid en pressträff nyligen.

Som svar på kritiken från USA uppgav det irakiska presidentkansliet att USA:s ambassadör i Bagdad kommer att kallas till presidenten för ett samtal. Rashid sägs i uttalandet vara “besviken över anklagelser mot den irakiska regeringen”.

---

Fakta: Den kaldeisk-katolska kyrkan

  • En österländsk kyrka som står i full kyrkogemenskap med Katolska kyrkan och påven.
  • Kyrkan leds av den 75-årige patriark Louis Raphael I Sako, som också är en av Katolska kyrkans kardinaler.
  • Runt 300 000 kaldeiska katoliker beräknas finnas i Irak.

---

Fler artiklar för dig