Nyheter

Kyrkorna håller öppet efter skolskjutning

Skytten var en blott tolvårig elev och de tre offren, varav ett har avlidit, var lika gamla.

Dödsskjutningen på en skola i Vanda i Finland har skapat stor chock och förstämning i staden, där ett kriscentrum upprättats och fler kyrkor håller öppet.

Att skytten var en blott tolvårig elev och de tre offren, varav ett har avlidit, var lika gamla gör händelsen än mer svår att ta in. I kriscentrumet kan föräldrar och elever kan få hjälp och stöd, och Vanda svenska församling har hållit kyrkan öppen under tisdagen för människor som har behov av att prata eller bara sitta i stillhet.

– Viertola är en skola med elever från hela Vanda, men majoriteten är finsktalande. Många, både barn och föräldrar, är naturligtvis oroliga nu och undrar om det är tryggt att komma till skolan och vi försöker finnas här som en trygghet, säger vikarierande kyrkoherde Anu Paavola.

Ungdomsmässa i kväll

En andaktsstund hölls på tisdagskvällen i Dickursby kyrka, som var öppen till klockan 21. På onsdagen ordnas en ungdomsmässa där det som hänt uppmärksammas med ljuständning och förbön.

– Vi människor är mänskliga på det sättet att vi vill veta vem som är skyldig och börjar kräva ansvar, men det är viktigt att förstå att det finns en hel berättelse bakom allt som händer, säger Anu Paavola.

I år har ett projekt kallat Gemensamt ansvar startats av flera samfund i Finland för att uppmärksamma och hjälpa unga i som upplever ensamhet och riskerar att hamna i utanförskap.

– Vi jobbar ständigt för att minska risken för att något sådant här ska kunna hända. Staden har sina professionella och vi som kyrka ställer upp och försöker finnas på plats när det behövs, säger Anu Paavola.

Fler artiklar för dig