Anders Arborelius är Årets svensk 2017

Årets svensk 2017 heter Anders Arborelius. Den katolske biskopen och kardinalen är en person genom vilken vi svenskar kan lära oss mer om oss själva, enligt Nyhetsmagasinet Fokus som delar ut utmärkelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är tolfte året i rad som Årets svensk utses under ledning av Nyhetsmagasinet Fokus. Och i år går utmärkelsen till den katolske munken Anders Arborelius som sedan 1998 är katolsk biskop i Sverige och sedan i somras kardinal i den världsvida katolska kyrkan.

– Syftet med priset är att uppmärksamma en person genom vilken vi svenskar kan lära oss mer om oss själva. Och Anders Arborelius är en sådan person, säger Johan Hakelius, ordförande för Årets svensk-juryn och politisk chefredaktör för Nyhetsmagasinet Fokus.

"Förändrat Sverige"

Enligt kriterierna ska utmärkelsen tilldelas en person som under året stuckit ut och förändrat Sverige till det bättre. "Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade", stipuleras det. Kriterierna gör det klart att det är naturligt att vinnaren inte bara har vänner utan även fiender, för att åstadkomma något av värde brukar ju ha sitt pris.

Varför just han?

72028.jpg– Det enkla svaret är förstås att han blivit kardinal. Och bara det är en historisk sak; han är den första kardinalen Sverige någonsin haft. Men sen är det så att målet med priset inte är att hitta den mest menlösa och intetsägande persom som alla gillar och håller med om, utan någon som är intressant ur ett samhällsperspektiv.

Migration och integration

Och det finns en hel rad aspekter som gör Anders Arborelius särskilt spännande, menar Johan Hakelius.

– Han är ledare inom en stor, världsomspännande kyrka i ett sekulariserat land, faktiskt ett av de mest sekulariserade länder i världen. Kyrkan består till stor del av invandrare, vilket gör honom förtrolig men hela migrations- och integrationsproblematiken, som i sin tur är ytterst aktuell i vårt samhälle. Även mot bakgrund av #metoo är han intressant. Dels kan man dra paralleller med det som skett i katolska kyrkan i och med övergrepsskandalerna. Dels har katolska kyrkan en helt annan syn på sexualitet och förhållandet mellan kvinna och man än den vi har i Sverige, vilket kan vara värt att diskutera.

Kombinationen av alla dessa perspektiv kan väcka debatt och leda till nya idéer och är värd att lyfta fram och uppmärksamma, menar Johan Hakelius.

Förste kardinalen från Sverige

Anders Arborelius har många "först" på sin meritlista och dessa "först" räknas upp i juryns motivering. Den förste svenskättade katolske biskopen sedan reformationen, den förste kardinalen någonsin från Norden. Dessutom en närvarande gestalt i den svenska offentligheten med en central roll för mötet mellan infödda och nyinflyttade svenskar.

"Att företräda den katolska kyrkan i ett land vars identitet i första hand är sekulär och i andra hand protestantisk kräver en orädd läggning" skriver juryn.

Är Sverige redo för en Årets svensk som är katolik och dessutom "en man i Vatikanen"?

– Ja, om Sverige inte är redo, då är det dags att Sverige blir redo, säger Johan Hakelius.

– Har man svårighet att hantera det då är det dags att börja hantera det.

Läs också: Dokument: Så blev Arborelius påvens rådgivare