”Andrew Brunson längtar efter att få krama sina barn”

Andrew Brunson verkade som evangelikal pastor i Turkiet när han fängslades för två år sedan. Dagen har träffat en nära vän och kollega på besök i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

50-årige Andrew Brunson har fått lämna fängelset och sitter numera i husarrest i Turkiet. Han får inte lämna lägenheten, där även hans fru bor, men får ta emot besök under vissa premisser. I oktober väntar en ny prövning av hans fall.

Dagen har följt hans fall sedan han fängslades av den turkiska staten i oktober 2016. Den officiella förklaringen är att han spionerat och haft samröre med Fetullah Gülen, som har pekats ut som ansvarig för militärkuppen.

Men de som känner honom menar att den verkliga anledningen är en helt annan.

– Alla som känner honom vet att han är oskyldig. Han älskar Turkiet och har fängslats för sin kristna tro, säger Umut Sahin, pastorskollega som jobbat med Brunson i 17 år.

– Han kom till landets om nygift 25-åring och har haft ett enda mål: att turkarna ska få lära känna Jesus.

Mår bättre i lägenheten

Sahin besökte sin vän och tidigare kollega förra veckan. Han berättar att Brunson mår bättre nu när fängelset bytts ut mot husarrest och han kan ta itu med saker som har med kyrkan att göra och att han har mycket besök.

– Men han passar också på att sova mycket, säger Umut Sahin och skrattar.

Sahin är även generalsekreterare för turkiska evangeliska alliansen där ungefär 150 församlingar är anslutna. Just nu är han i Sverige med sin fru för att hälsa på vännen Birsen Karlsen som arbetar på Ibra.

Hon är med och tolkar vårt samtal och berättar även om sina erfarenheter som kristen i Turkiet.

– Kristna har alla legala rättigheter, men det ser annorlunda ut i verkligheten. Man kan bli spottad i ansiktet, utsatt för grupptryck och det kan vara svårt att få ett statligt jobb, säger hon.

Hon förklarar också att Umut Sahin ogärna pratar om säkerhetsläget för de kristna i landet, det kan vara riskfyllt. Han vill inte heller figurera på bild, varken i Sverige eller Turkiet.

Läs även: Andrew Brunsons advokat hotar med Europadomstolen

 

Ökad spänning mellan gupper

Av Turkiets 80 miljoner invånare är det runt 6 000 som är evangelikala kristna, gissar Sahin. Det märks att alla inte vill dem väl. Efter det misslyckade kuppförsöket har spänningen mellan olika grupper växt.

Till exempel var det lättare att evangelisera bland den muslimska befolkningen tidigare, men nu riskerar alla som håller möten som kan verka till någon form av provokation att hamna i fängelse.

– Staten ser alla kristna turkar som främmande element i samhället, säger Birsen Karlsen.

Den 12 oktober är datumet för nästa rättegång. Fram till dess är det bön och väntan som gäller, för Umut Sahin och för alla som följer Andrew Brunsons fall.

– Min personliga gissning, och det jag hoppas på, är att han då blir frisläppt, säger Sahin.

– Då kommer han att lämna landet och flytta till USA.

När han väl blir frisläppt, när det än blir, vad tror du att han längtar efter att få göra?

– Jag tror han längtar att få krama om sina tre barn. De bor inte längre hemma och han har inte kunnat träffa dem på två år nu.

Läs mer: Konflikt om pastorn Andrew Brunson trappas upp