Annie Lööf på Vårgårda: "Jag står för hoppet"

"Hopp för framtiden" står det på skylten som ramar in partiledarutfrågningarna i Vårgårda möte. Centerpartiets Annie Lööf valde att peka på skylten när hon pratade om sitt parti.
– Det här gillar jag, sa hon och kritiserade den svartmålning som ofta sker av samhället.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nu har Vårgårda möte dragit igång, med de traditionsenliga utfrågningarna av partiledarna. Elva Equmeniaförsamlingar i Vårgårdatrakten står för arrangemanget, och först ut av partiledarna att frågas ut inför storpublik i Tångahallen var Annie Lööf.

Hon valde tidigt att gå till angrepp på den svartmålning som ofta görs av vår samtid, och passade då på att peka på skylten som ramar in Vårgårda möte.

– Den här gillar jag. "Hopp för framtiden", läste Annie Lööf då hon kritiserade alla dystergökar.

– Jag står för ett annat ledarskap, jag står för hoppet, jag vill prata framåt och framtid.

Personliga frågor

Vårgårda möte är en speciell partiledarutfrågning som ramas in i ett traditionellt frikyrkligt gudstjänstformat. Det berättas om Jesus, tas upp kollekt och sjungs lovsånger. Men själva partiledarutfrågningen har ett annat fokus, det var inga frågor om vad Annie Lööf själv tror på, däremot en hel del personliga frågor.

Så publiken fick reda på att C-ledaren denna hektiska dag hade lämnat sin tvååriga dotter på förskolan, något hon mitt i all stress och press var oerhört tacksam för. Även om det var lite svårt att få i henne gröten på morgonen.

– Det är ibland tuffare att förhandla med henne än med Alliansen, sa Annie Lööf skämtsamt.

Läs mer: Vårgårda möte: Se hela utfrågningen av Annie Lööf

 

Tillväxt och klimathot

Lite knepigare politiska frågor kom då pastor Britta Hermansson ville veta hur Centerledaren kunde lova både tillväxt och att ta kampen mot klimathotet.

– Det är varandras förutsättning, var Annie Lööfs svar, där hon valde att måla ut företagare och entreprenörer som miljöhjältarna som ska vara med och ställa om till ett grönare samhälle.

– När man tänker tillväxt tänker nog många stora skorstenar som pumpar ut koldioxidutsläpp, man ser avgaser, man ser stora sopberg av konsumtion. Men det man glömmer är den företagsamhet som gör omställningen möjlig, sa Annie Lööf.

– Det har blivit lite olyckligt när man säger att tillväxt och miljö är varandras motsatser.

Applåd för ensamkommande

En annan het potatis handlade om lagförslaget om de ensamkommande där Annie Lööf fick redogöra hur C tänkte när de stöttade regeringens förslag, som skulle ge 9 000 en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Förslaget har fått stark kritik, och har visat sig vara svår att tillämpa. Men här verkade Annie Lööf ha publiken med sig och fick applåder då hon berättade om det medmänskliga i att ändå släppa igenom lagförslaget, trots sina brister.

Läs mer: Annie Lööf: Jag var nära att gå in i väggen

 

Levande landsbygd

Utfrågare nummer två, Robert Eriksson, önskade reformer för ökad gemenskap på landsbygden. Han menade att civilsamhället har tagit flera steg tillbaka och ville veta vad Centerledaren tänkte göra åt saken.

Annie Lööf kontrade med att civilsamhället snarare har flyttat fram sina positioner, och tog skogsbränderna som härjat i sommar som exempel, där folk gick man ur huse för att hjälpa till i stort och smått.

Andra exemplet hon tog upp bet nog ännu bättre, då hon passade på att lovprisa Vårgårda möte.

– Det här mötet är ett flaggskepp för civilsamhället.

Under tre veckors tid kommer Vårgårda möte att hålla på. Samtliga partiledare ska frågas ut och näst på tur är Liberalernas Jan Björklund som frågas ut under torsdag kväll.