Ärkebiskopen ber Margot Wallström om hjälp

Ärkebiskop Antje Jackelén och förre ärkebiskopen Anders Wejryd vädjar till Margot Wallström om hjälp till ett palestinskt sjukhus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hjälpen gäller Augusta-Victoria sjukhuset i Jerusalem, som man befarar kommer att drabbas hårt av de planerade nedskärningarna i USA:s bistånd till palestinska sjukhus.

Augusta-Victoria sjukhuset finns i östra Jerusalem och drivs av Lutherska världsförbundet. Svenska kyrkan har sedan 1950-talet stött sjukhuset vars patienter kommer från hela Palestina, inklusive Gaza och Västbanken. På sjukhuset kan de få avancerad vård och behandling mot exempelvis cancer och diabetes som inte finns att få på andra håll.

Allvarliga konsekvenser

Antje Jackelén och Anders Wejryd befarar nu att USA:s beslut att skära ner i anslagen till de sex palestinska sjukhusen i området kommer att få allvarliga konsekvenser för Augusta-Victoria sjukhuset.

"Därför vädjar vi till Dig att försöka förmå USA att ompröva sitt beslut, likaså att påverka EU-länderna till att ta ett större ansvar", skriver de till Margot Wallström. Om det ovannämnda inte skulle visa sig vara möjligt hoppas de att Sverige kan skjuta till nödvändiga medel för att patienterna inte ska behöva lida.

Läs här: USA stoppar miljoner till palestinskt bistånd
 

Dialys för barn

Svenska kyrkans internationella arbete berättar på sin hemsida att Augusta-Victoria sjukhuset erbjuder bland annat dialys till barn och andra kvalificerade behandlingar.

"För att komma hit behöver våra patienter tillstånd för att kunna passera check point. Ibland dröjer det innan patienterna får sitt tillstånd. Det kan vara förödande för en person med cancer", berättar en sjuksköterska.

När patienten väl kommit till sjukhuset hjälper man att ordna så att de får stanna så länge behandlingen kräver, berättar sjuksköterskan vidare. "Ibland handlar det om en månad, ibland längre. Vi ordnar också med bussar så att patienter från Västbanken och Gaza kan ta sig hit."

Läs också: Israeliska araber oroade över ny nationalstatslag

Lilla Erstagården