Nyheter

Åtalad fransk kardinal kan frias

Kardinal Philippe Barbarin, som står inför rätta i ett pedofilmål i Frankrike, kan komma att frias.

Anledningen att det brott som han står anklagad för kan vara preskriberat. Barbarin har åtalats dels för underlåtelse att hjälpa en person i fara, dels underlåtelse att anmäla sexualbrott mot minderårig.

Den 68-årige Barbarin är den högst uppsatte kardinalen inom Katolska kyrkan i Frankrike som anklagats för inblandning i en pedofilskandal. Han har varit biskop i Frankrikes andra största stift, Lyon, sedan 2002. Han ska ha skyddat prästen Bernard Preynat som har erkänt övergrepp på pojkscouter under 1970- och 1980-talen. Trots rykten om Preynats framfart lät Barbarin honom fortsätta jobba med barn fram till pensioneringen 2015.

Tillsammans med kardinal Barbarin, som nekar till brott, står fyra andra katolska präster under åtal. Bland dem ärkebiskopen i Auch och biskopen i Nevers.

Fader Preynat själv är föremål för ett separat åtal som gäller sexuellt våld mot barn. Hittills har tretton vittnen trätt fram emot honom, men anklagelserna gäller brott mot uppemot 70 enskilda personer, skriver AP.

Fler artiklar för dig