Benny Hinn beklagar sin framgångsteologi

Tv-evangelisten Benny Hinn har anklagats för att predika framgångsteologi. Och nu medger han att han har gått över gränsen.
– Det är inte Guds ord som lärs ut och jag är lika skyldig som andra, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Christian Post kallar uttalandet, som kom i spåren efter Billy Grahams död, förbluffande.

Det var i ett samtal med en pastorskollega som sändes på Facebook som 65-årige Benny Hinn erkände att han, i takt med stigande ålder och djupare kunskap om Bibeln, har kommit till insikt om att en del av de saker som han lärde sig från predikanter under uppväxten inte är bibliska.

 

Läs mer: Benny Hinn misstänks för skattebrott

 

Han förklarade också att så kallad framgångsteologi – att kristen tro är en väg till framgång på livets alla områden – är ett sådant exempel.

– Men när jag har levt längre tänker jag efter lite och inser att det inte riktigt stämmer överens med Bibeln och verkligheten. Så vad är framgång?, frågade Hinn och svarade "ingen brist".

– Hade profeten Elia en bil? Nej. Inte ens en cykel. Han led inte brist. Körde Jesus en bil eller bodde han på en herrgård? Nej. Han led inte brist. Vad sägs om apostlarna? Inget saknades bland dem.

"Älskar vi Jesus, ja eller nej?"

Benny Hinn tillbakavisade samtidigt de återkommande anklagelserna om att han skulle leva lyxliv.

– Ni vet, allt kommer ner till en sak – älskar vi Jesus, ja eller nej? Om vi ​​älskar Jesus så handlar det bara om Jesus. Om vi ​​inte älskar Jesus handlar det om andra saker.

Samtalet på Facebook spelades in samma dag som nyheten om Billy Grahams död kom. Benny Hinn kallade det för en dag i den himmelska historien som inte kommer att falla i glömska på länge. Han kallade samtidigt Billy Graham för "vår underbara broder och tjänare i Herren" och "en fantastisk general".

 

Läs mer: Hinns brorson: Blir enklare att fira Thanksgiving

 

Benny Hinn återberättade även en bild som han fick i slutet av 1980-talet då han upplevde att Gud talade om för honom att den största väckelsen i kyrkans historia skulle inledas då Oral Roberts och Billy Graham hade gått ur tiden.

– Han (Billy Graham) lärde oss alla så mycket om vikten av att vinna själar. Det är det allt handlar om. Och historien har visat att pastorer som fokuserar på evangeliet är de som har hållit i längden. Av någon anledning verkar det som att Gud skyddar själavinnare.

"Riktiga böner för mig"

Mitt i hyllningarna av Billy Graham har vissa personer noterat att predikanter, verksamma efter Graham, har agerat mer tvivelaktigt än deras föregångare.

"Namn som Jimmy Swaggart och Jim Bakker påminner om att inte alla som han (Billy Graham) inspirerade klarade av att motstå gamla frestelser i ny och effektivare tappning", skrev Pekka Mellergård exempelvis i Dagen i går.

Men att Billy Graham skulle ha inspirerat den unga Benny Hinn till en tvivelaktig framgångsteologi antyds inte i Facebookklippet med Benny Hinn.

Hänger ihop

Benny Hinn tar som sagt avstånd från framgångsteologi som har gått överstyr. Men han lyfter också fram tre saker i Apostlagärningarna som han menar hänger ihop: förkunnelse (att människor räddas), mirakler (att människor helas) samt välgång/framgång ("ingen av dem led någon nöd").

– Jag har alltid önskat att människor ska be riktiga böner för mig. Inte bara "var med Benny" utan att Gud tydligt ska visa om jag är på fel väg.

Läs mer om Benny Hinn

Alla tidigare artiklar

Fakta: Benny Hinn

Född 1953 i Jaffa, Israel.

Emigrerade till Kanada efter sexdagarskriget 1967.

Är mest känd för sina väckelsekampanjer med betoning på mirakel och helande.

Har vid flera tillfällen besökt Livets ord i Uppsala.