Bernie Sanders: Jag ser fram emot att bli USA:s första judiska president

Bernie Sanders blandar in sin judiska identitet då han utmanar Donald Trump om presidentposten.
– Om det är något folk som förstår faran med rasism och vit nationalism, så är det judarna, säger han i en nyligen presenterad kampanjvideo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Alla USA:s presidenter hittills har varit kristna. Men nu finns det kandidater med annan religiös tillhörighet som gör anspråk på att ta över posten som landets ledare. En av dem är Bernie Sanders, ett av de tunga namnen i demokraternas primärvalskampanj.

– Jag är mycket stolt över att vara jude och ser fram emot att bli den första judiska presidenten i det här landets historia, säger Bernie Sanders självsäkert i en ny kampanjvideo som han sprider via sociala medier.

Pappan och Förintelsen

Där berättar han om hur hans pappas familj raderades ut av nazisterna under Förintelsen och hur mycket det har påverkat honom.

Kampanjvideon handlar inte bara om historien, utan fokuserar mycket på den växande antisemitismen i USA som enligt Bernie Sanders har fått blomma ut under Donald Trumps styre. I videon återfinns antisemitiska slagord från den uppmärksammade vitmakt-demonstrationen i Charlottesville samt flera citat från Donald Trump, exempelvis där han påstår att judar som röstar på demokraterna är illojala.

 

 

Stolt att vara jude

Bernie Sanders träder själv fram i slutet av videon där han säger sig vara stolt över att vara jude, att det är en central del i vem han är och att han nu vill bli USA:s första judiska president.

Han är också en av favoriterna till att bli demokraternas presidentkandidat och har 77 år gammal lyckats med konststycket att fånga in en entusiastisk ungdomsgeneration med sitt budskap. Rent politiskt tillhör han demokraternas vänsterfalang, där vissa menar att han är alldeles för extrem för att nå framgång.

Religion tar plats

I ett USA där religion får ta plats i politiken har Bernie Sanders i sin tidigare politiska karriär legat relativt lågt med sin judiska identitet. När han nu siktar på presidentposten låter han den ta en central plats.

När han tidigare frågades ut av CNN fick han frågan vilken roll hans judiska identitet spelade.

– Det har påverkat mig i grunden, svarade Bernie Sanders.

Sedan tog han upp att det finns två saker som gjort honom till den han är. Det första, att han växte upp en fattig familj och på så sätt fick lära sig hur det är att leva under svåra ekonomiska förhållanden.

– Det andra är att jag är jude, fortsatte han, och berättade sedan om hur stora delar hans släkt dog i Förintelsen och hur han i vuxen ålder besökt hans pappas hemland Polen för att ta del av de hemska berättelserna.

Har diskuterats

Hur pass judisk Bernie Sanders verkligen är har diskuterats. Han kommer inte med några större teologiska utläggningar utan talar mest om sin identitet som jude. Men om han skulle väljas till USA:s president kommer med all säkerhet hans religiösa hemvist att diskuteras.

Samma sak gäller för en av hans rivaler i det pågående primärvalet, Michael Bloomberg. Även han är jude och pekas ut som en av de tänkbara kandidater som demokraterna kan rösta fram för att slutligen utmana Donald Trump.

Två judiska kandidater

Inom en snar framtid kan det faktiskt bli så att två judiska presidentkandidater är i luven på varandra. Michael Bloomberg har redan börjat så smått, då han nyligen talade inför en mestadels judisk publik i Miami.

– Jag vet att jag inte är den enda juden som kandiderar för att bli president. Men jag är den enda som inte vill förvandla Amerika till en kibbutz, sa han med udden riktad mot Bernie Sanders vänsterprofil.

Presidentvalet i USA

Den 3 november är det presidentval i USA.

För tillfället pågår primärvalskampanjerna, där partierna röstar fram sina kandidater.

Demokraterna har flera kandidater som säger sig vilja utmana Donald Trump.

Två av favoriterna, Bernie Sanders och Michael Bloomberg, är judar.

Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo