Blodigaste attacken mot filippinska kristna

20 människor dog i den blodigaste attacken hittills mot kristna i södra Filippinerna.
Påven och andra världsledare fördömer nu dådet.
En lokal evangelikal ledare säger till Dagen att de kristna inte kommer att fly.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det var i söndags som bomber exploderade i och utanför den katolska kyrkan Our Lady of Mt. Carmel på ön Jolo. De två explosionerna dödade ett 20-tal människor och ett hundratal skadades.

”En verklig satanisk handling”

Attacken har skakat om den kristna minoriteten på ön. Den tidigare katolske biskopen Angelito Lampon kallade dådet en avskyvärd vanhelgelse av en helig plats, under en helig gudstjänst.

— Detta är en verkligt satanisk handling som alla heliga religioner måste fördöma, sa han till Mindanews.

Genesis T Udang är biskop i en evangelikal församlingsrörelse i regionen Mindanao i södra Filippinerna.

— Kristna här är mycket tagna över det som har hänt, och de sörjer. Vi har sänt våra hälsningar till de drabbade, säger han till Dagen.

Även påven har reagerat

FN, EU, USA och flera andra länder och organisationer har fördömt attacken och krävt att de ansvariga ställs inför rätta. Även påve Franciskus har reagerat.

— Jag fördömer denna våldshandling, som ännu en gång har försänkt den kristna gemenskapen i sorg, i starkast möjliga ordalag, sa han under sin resa i Mellanamerika.

De södra delarna av Filippinerna har de senaste decennierna varit svårt drabbade av våld, så många som 150 000 människor kan ha dödats. En majoritet av landets befolkning är katoliker, men på vissa av öarna i söder dominerar islam.

Olika muslimska gerillagrupper har slagits för självständighet och den mest fruktade är idag Abu Sayyaf, som utfört flera blodiga terrorattacker och även kidnappat utlänningar. Polisen misstänker att terrororganisationen kan ligga bakom söndagens dåd, även om en lokal IS-gruppering har tagit på sig ansvaret för det.

Attacken kom i ett känsligt läge. En folkomröstning har precis genomförts där majoriteten av muslimerna i Mindanao har sagt ja till att bilda en autonom region inom landet, något som många hoppas ska bli slutpunkten för upproret. Det finns dock grupper, bland annat på Jolo, som inte godtar kompromissen och därför vill undergräva fredsprocessen.

Orolig för våldsspiral

Genesis T Udang är orolig för att kyrkattacken kan leda till en våldsspiral.

— Vi hoppas att det inte blir mer våld, och vi ber att det ska bli så, men vi kan inte utesluta det. För extremisterna försöker underminera vår regering, som svarar på hotet, och då kan extremisterna svara med ännu mer våld, säger han.

Han förväntar sig att polis och militär nu kommer att intensifiera säkerhetsarbetet. I den södra delen av Filippinerna råder undantagstillstånd sedan 2017, och det har kommit rapporter om övergrepp från myndigheternas sida. Genesis T Udang ger dock en annan bild.

— Folk i Mindanao är glada över att det är undantagstillstånd. Det gör att vi känner oss säkra och skyddade, säger han.

Ber om stöd från kristna i Sverige

Han säger att de kristna inte kommer att lämna södra Filippinerna trots utsattheten. Han ber om stöd från kristna i Sverige.

— Vi är på gränsen till fred, nu när muslimerna accepterar fredsuppgörelsen. Vi ber om förböner så att den kan förverkligas. Vi hoppas att våra barn ska få uppleva en annan verklighet än den vi haft.

Fakta: Filippinerna

Filippinerna har omkring 104 miljoner invånare och ligger i Asien.

Religionsfriheten är inskriven i författningen, och respekteras vanligtvis.

De flesta filippiner är kristna, varav merparten är katoliker.

I söder finns en muslimsk minoritet, moros.

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå