Centralstationen i Stockholm fylldes med julens budskap

Mitt i stressens högborg, Centralstationen i Stockholm, infann sig julefriden då Svenska kyrkan bjöd in till allsång.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det var fullt framför scenen då Stockholms stift bjöd in till "Allsång på Centralen". Längst fram stod de riktigt entusiastiska och förväntansfulla som kommit hit för att vara med

– Det här är ett helt underbart sätt att starta julmånaden på, sa en själaglad Marianne Lernell som paxat en av platserna precis nedanför scenen.

Stockholms centralstation är ofta platsen människor mest strömmar igenom på väg någon annanstans, snabbt ska det gå, inte minst under rusningspeaken på eftermiddagen. Men med julmusik och psalmer var det som att tempot skruvades ned. Även många som bara råkade passera förbi sögs in i stämningen.

 

Flera av dem som stod längst fram kom tidigt på eftermiddagen för att boka sin plats.
Foto: Natanael Gindemo

Salig mix av psalmer och julmusik

Det gick att se hur människor stannade upp, sprack upp i leenden, plockade upp mobilen för att filma, fota och dela med sig till nära och kära. Många stämde också in i allsången, en salig mix av julpsalmer och traditionell julmusik.

Allsången leddes av domkyrkokantor Gary Graden. Lagom sprallig och full av entusiasm drog han med sig publikhavet i sång efter sång, och teckenspråkstolkaren som stod vid hans sida var nog den på scenen som var mest stillsam.

Det här är sjätte året som Svenska kyrkan bjuder in till allsång på centralstationen och när körledaren mellan låtarna småpratade med domkyrkoorganisten Mattias Wagner, som backade upp bakom klaviatur, konstaterade han att det troligtvis var publikrekord.

– Det är alldeles underbart, sa Gary Graden innan han drog i gång "Bereden väg för Herran" i en svängig polska.

Gary Graden ledde allsången på Centralstationen i Stockholm.
Foto: Natanael Gindemo

...Samtidigt pågick vardagslunken med stressade resenärer och tågutrop.
Foto: Natanael Gindemo

Som i en kyrka

Stockholms centralstation har en rymd värdig en katedral och vissa stunder var det som att faktiskt befinna sig i en kyrka. Framför allt när sångerna handlade om julens centrala budskap, att oss är en frälsare född, där det gick att se att människor verkligen blev berörda och gjorde allsången till en lovsångsstund.

Allt avslutades andäktigt med "Stilla natt" och precis när sången tonat ut och stillheten skulle infinna sig kom snöpligt nog ett av alla utrop om avgående tåg. Ett gapskratt och en rungande applåd avrundande allsången, innan centralstationen återgick till sitt vanliga uppskruvade tempo.

Se hela livesändningen i efterhand här!

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå