Demokraterna: Religionsfrihet är ett hot

Religionsfrihet är ett hot mot medborgerliga fri- och rättigheter. Så kan det demokratiska partiets i USA inställning sammanfattas enligt en nyligen antagen resolution.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Skrivelsen, som är negativ till kristnas inflytande i samhället, antogs enhälligt vid Demokraternas sommarmöte i San Francisco nyligen.

I resolutionen kritiseras amerikaner med religiös övertygelse och där hävdas att religionsfrihet är diskriminerande. Vidare heter det att skrivelsen är ett uttryck för "ett allmänt och rationellt synsätt som grundar sig på vetenskap och universella humanistiska värderingar".

Historisk händelse

Enligt christianpost.com är det första gången ett stort politiskt parti i USA så entydigt tar ställning i en så grundläggande fråga där det finns olika uppfattningar.

– Jag är stolt att Demokraterna har tagit frågan till sitt hjärta. Därigenom har partiet gett det sekulära USA chansen att komma in i matchen, menar Sarah Lewis.

Hon arbetar för Secular Coalition of America, en organisation som företräder ateister, agnostiker och humanister, och välkomnar ställningstagandet.

– Amerika grundades med ett sekulärt styre för att skydda och företräda alla medborgares frihet. En frihet som omfattar alla trosinriktningar inklusive friheten att inte tro, förklarar hon.

Läs mer: USA: Så röstade de religiösa

Annie Laurie Gaylor vid organisationen Freedom From Religion Foundation, ser resolutionen som en försenad present från det Demokratiska partiet.

Hon hoppas att den "är ett tecken på att bättre tider ska komma för fria tänkare" och "ser gärna att fler partier gör likadant".

Kritik från kristna

Flera kristna är dock starkt kritiska. En är Michael Wear, som arbetade för Barack Obama under dennes tid i Vita huset.

Han reagerar starkt mot följande text i skrivelsen: "En övervägande majoritet amerikaner, som inte är anslutna till någon religiös organisation, delar det demokratiska partiets värderingar i denna fråga."

– Att en resolution som påstår att alla religiöst icke tillhöriga utgör den största gruppen inom det demokratiska partiet, blir godkänd, är oförklarligt och dumt, säger Michael Wear.

Läs också: Så röstar kyrkfolket i USA

Flera politiska profiler, som siktar på att bli Demokraternas presidentkandidat har den senaste tiden gjort uttalanden som säger något helt annat än det som satts på pränt i resolutionen.

Demokrater protesterar

– Jag blir så frustrerad när folk vill skilja kyrkans roll från det som händer i det offentliga rummet. Det går nämligen inte. Kyrkan är inte fyra väggar. Kyrkan är Kristi kropp, sa senator Cory Booker från New Jersey.

Och Elisabeth Warren, senator i Massachusetts, är inne på samma linje när hon förklarar att hennes politiska gärning har sin upprinnelse i tron på Gud.

– Jag trodde aldrig att jag skulle försöka bli USA:s president. Men anledningen till att jag gör det är att jag fått en kallelse att agera, sa hon nyligen vid en gudstjänst i Columbia, South Carolina.

I nuläget återstår 26 män och kvinnor som vill bli Demokraternas kandidat i presidentvalet den 3 november 2020. Republikanen och presidenten Donald Trump har meddelat att han vill bli omvald.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg