Denis Mukwege: ”Omvärlden bör införa sanktioner mot Kongo”

Omvärlden måste sluta upp bakom det kongolesiska folket, säger Denis Mukwege, då han uppmanar till sanktioner mot sitt hemland.
Dagen mötte den världskända MR-aktivisten i Almedalen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Våldtäktsepidemier, flyktingströmmar, miliser som härjar fritt. DR Kongo brukar beskrivas som den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskriget, med uppskattningsvis sex miljoner dödsfall. I vissa delar av landet har våldet bitit sig fast i en form av lågintensiv konflikt och nu vädjar Denis Mukwege att omvärlden sätter fokus på den pågående katastrofen.

– Situationen har blivit värre, säger Denis Mukwege om utvecklingen i sitt hemland.

Nobelnominerad och skarp kritiker

Mukwege är redan känd för sitt arbete med våldtagna kvinnor och arbetet i Panzisjukhuset, som bland annat får stöd av PMU och Läkarmissionen. År efter år har han nominerats till Nobels fredspris.

Men han är numera också en skarp kritiker av det politiska styret i Kongo, och säger till Dagen att han vill att omvärlden agerar på vanstyret.

– När ett land inte kan följa sin konstitution eller skydda sin befolkning, när civila dör utan att det utreds, då borde internationella samfundet ta sitt ansvar, säger han.

Vill ha sanktioner mot sitt hemland

Vad han efterfrågar är införandet av sanktioner mot sitt hemland, ett vapen riktat mot den styrande eliten som han menar inte tar sitt ansvar.

– Det är ett sätt att stödja befolkningen.

Läs även: Denis Mukwege i Almedalen: Mitt folk dör för att ni vill ha mobiltelefoner