Domare gav morddömde polisen sin egen bibel efter virala rättegången

Domaren gav sin egen bibel till den polis som sköt ihjäl sin granne. Den ovanliga scenen utspelade sig i en rättssal i Dallas i förra veckan.
Nu anklagas domaren för ämbetsbrott av en grupp som motsätter sig religion i det offentliga rummet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Händelserna i en rättssal i Dallas, Texas, i förra veckan har fått stor spridning runt om i världen.

Polisen Amber Guyger sköt ihjäl Bothan Jean i hans eget hem. Guyger har förklarat att hon tog fel på lägenhet och trodde att hon sköt skarpt mot en inbrottstjuv hemma hos sig själv.

Fick tio års fängelse

Rätten dömde henne till tio års fängelse men offrets bror Brandt Jean vände sig direkt till kvinnan i rättssalen och sa att han förlät henne och tycker att hon skulle slippa fängelse.

Han frågade domaren om han fick ge henne en kram. Det fick han, och filmklipp från den känslosamma kramen i rättssalen har blivit en viral succé som berört många långt utanför USA:s gränser, som Dagen rapporterat.

Men det som sedan utspelade sig i rättssalen har gjort fallet ännu mer uppmärksammat.

Läs mer TV: Mordoffrets bror förlät mördaren i domstolen

Uppmanades läsa Bibeln

Tv-bilderna visar hur domaren Tammy Kemp går fram till Amber Guyger med en bok i sin hand. Det visar sig att det är en bibel men det går inte att höra allt som sägs.

– Du får min. Jag har tre eller fyra till hemma. Det här är den jag själv använder varje dag. Det här är din uppgift den kommande månaden. Läs här: Johannes 3:16, säger domaren till Amber Guyger.

De båda omfamnar varandra i en varm kram och domaren säger:

– Det är inte för att jag är god. Det är för att jag tror på Kristus. Du kan bli förlåten. Du gjorde något dåligt och vad du gör nu kommer att ha betydelse.

Därefter uppmanar domaren Amber Guyger att ta med sig Bibeln medan vakter i rättssalen följer henne tillbaka till hennes plats i rättssalen.

Kritiker kräver utredning

Efterspelet till domarens agerande har varit hätskt. Många lovordar henne och menar att det domaren gjorde var generöst och rätt. Andra hävdar att hon gjorde fel och riktar skarp kritik mot henne.

Freedom From Religion Foundation, FFRF, kräver en utredning av domarens agerande. Gruppen har lämnat in en anmälan där det hävdas att hon gjort sig skyldig till ämbetsbrott och att hon medvetet försökt omvända Guyger till kristen tro.

Så här heter det bland annat i anmälan:

”… bryter mot en viktig konstitutionell grundregel genom att tala om sin personliga religiösa övertygelse i sin tjänsteutövning som domare.”

Förlåtelse från Gud

Tammy Kemp försvarar dock sitt beteende. Dels menar hon att hon gav sin bibel efter det att rättegången avslutats, dels att Amber Guyger uttryckte att hon inte visste hur hon skulle få förlåtelse från Gud.

– Min övertygelse är att om du har en religiös tro, så bör den kunna ta sig konkreta uttryck. Jag kunde inte vägra henne en kram, säger Tammy Kemp enligt USA Today.

Hon förklarar vidare att hon har svårt att förstå den vrede som kommit till uttryck, och lägger till:

– Jag anser att en tro som tar sig konkret uttryck inte bör vara situationsbunden och att den inte bör begränsa sig till en hudfärg.

Ville ge uppmuntran

Det senare uttalandet är en brandfackla rakt in i den infekterade debatten i USA om polisvåldet som slår hårt mot landets svarta befolkning. Tammy Kemp är svart och polisen Amber Guyger är vit.

– Jag gick till Guyger för att ge uppmuntran. Jag vill inte att hon ska sitta i fängelset och hamna i självtvivel och bli bitter. Hon har en stor del av livet framför sig och jag hoppas att hon ska kunna leva det med mål och mening.

Freedom From Religion Foundation, FFRF, är en sekulär organisation med bas i Wisconsin som vid flera tillfällen de senaste åren försökt göra rättssak av företeelser och händelser där religion och kristen tro är inblandat.

Enligt FFRF själva har man 30 000 medlemmar i USA.

Läs också: SVT ändrade sig – tog med Jesus i artikel om amerikansk mordrättegång

Hagia Sofia blir moské