Elon Svanell: Billy Graham var så som en kristen ska vara

Pingstpastor Elon Svanell tolkade Billy Graham då den amerikanska världsevangelisten hade väckelsekampanjer i Sverige på 1970-talet.
– Han lämnar ett fint spår efter sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har väntat på det här beskedet, han var en gammal man, säger Elon Svanell, när Dagen ringer upp och han då får reda på att Billy Graham avlidit.

– Vi har inte haft kontakt på ett antal år nu, men Billy Graham är en man som lämnar ett fint spår efter sig. Han har inte varit inblandad i några skandaler, utan när man ser honom så är det en man med resning, med andlig resning.

Varför blev Billy Graham så stor?

– För att han var en man som levde ut sin gudstro, en man som också såg allvaret i den ställning han hade. Han var mån om hur han levde sitt liv. Han var en sann kristen, så som en kristen ska vara. Det fanns inget fördömande, utan han respekterade människor, säger Elon Svanell.

 

Läs mer: Världspredikanten Billy Graham död
Läs mer: Stanley Sjöberg: Billy Graham var en förebild för mig

 

Billy Graham gjorde flera besök i Sverige, och 1977 och 1978 var han här och hade väckelsekampanjer. Elon Svanell var med och bjöd in honom, och var också den som sedan fick vara tolk. En sak som han vill lyfta fram efter att ha kommit Billy Graham så nära var att han som person verkligen var intresserad av personer i sin omgivning, något som han själv fick bevittna.

Billy Grahams död är en världsnyhet, och politiker och religiösa ledare över hela jorden skickar nu sina kondoleanser.

Hur stort namn är han i Sverige?

– Bland kristna är han enormt känd, inte minst efter sitt framträdande här i och med att han samlade så mycket folk. Han har också bevarat sin popularitet genom åren och predikade länge.

– Billy Graham var en man som nådde fler människor än någon annan, en uppskattad talare, alla ville höra honom. Det var ett stort ansvar och förtroende att få tolka honom och jag är tacksam för det som varit.

Foto: Kerstin Doyle