Nyheter

Erdogan vill se Hagia Sophia som moské igen

Först var den kyrka i 900 år. Sedan var den moské i 500 år. I dag är den museum som lockar miljontals turister varje år. Nu vill Turkiets president göra om Hagia Sophia till moské igen.

1 av 2

Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, sa i en tv-intervju inför landets lokala val på söndag att Hagia Sophia återigen kan komma användas som moské, rapporterar nyhetsbyrån AP när han fick frågan om det skulle kunna bli gratis för turkiska medborgare att gå in i byggnaden.

– Det är inte något onormalt förslag. Det är inte omöjligt, det kan lätt ordnas. vi skulle till och med kunna benämna den som Hagia Sophia-moskén i stället för museum så att alla kan besöka den utan kostnad, sa Erdogan under intervjun som sändes direkt på en av turkiets privatägda tv-kanaler.

Skyller på oppositionspartiet

– Vi kan absolut ta bort byggandens status som museum. Den statusen kom faktiskt i Republikanska folkpartiets (CHP) mentalitet. Vi kan återställa det, bort från den mentaliteten, sa han med hänvisning till CHP som i dag är oppositionsparti i Turkiet, men på 1930-talet och framåt var drivande i att göra om landet till en modernt, sekulär nation.

Kyrkan, som var säte för den grekisk-ortodoxa kyrkan, omvandlades till moské 1453 då Konstantinopel (Istanbuls dåvarande namn) föll i det Ottomanska rikets händer under ledning av sultan Mehmet II.

Steget att göra om ett av Istanbuls mest kända landmärken till ett museum togs av Mustafa Kemal Atatürk, grundare av CHP och moderna Turkiet. Erdogan tillhör AKP, som har som uttalat mål att Turkiet återigen ska bli en islamisk stat.

Flera uppmaningar

På senare tid har den turkiska regeringen uppmanats att konvertera den symboliskt viktiga byggnaden tillbaka till moské. Framför allt efter terrorattacken i Nya Zeeland där förövaren i sitt manifest skrivit att Hagia Sophia skulle bli "fri från minareter".

Enligt AP har Erdogan så sent som förra året läst böner inne i Hagia Sophia.

Förslaget möttes snabbt av kritik från grekiskt håll.

– Det är inte bara ett fantastiskt kristet tempel – det största under många århundraden – det tillhör också mänskligheten. Unesco har erkänt det som en del i vårt globala kulturarv, sa greklands utrikesminister George Katrougalos och fortsatte:

– Varje ifrågasättande av byggnadens status förolämpar inte bara kristna utan också det internationella samfundet och internationell lag.

Fler artiklar för dig