EU-parlamentet: Asia Bibi har förts till en säker plats

Asia Bibi har nu släppts ut ur fängelset och sägs vara i säkerhet. Men frisläppandet väcker ilska bland ultrakonservativa grupper.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Asia Bibi frikändes av Pakistans högsta domstol i förra veckan. Nu har hon även fått lämna fängelset, bekräftar pakistanska myndigheter. Enligt källor till Reuters har hon flugits till huvudstaden Islamabad och placerats i skyddshäkte på grund av de allvarliga hoten mot henne.

"Asia Bibi har lämnat fängelset och har förts till en säker plats", twittrar Antonio Tajani, Europaparlamentets talman.

Splittring

Den 53-åriga kristna kvinnan dömdes 2010 till döden efter anklagelser om att hon uttalat sig nedsättande om profeten Muhammed i samband med en dispyt då grannar förvägrat henne att dricka från samma vattenskål som dem eftersom hon inte var muslim. Själv har hon nekat till anklagelserna.

Läs även: Asia Bibi hoppas på Tyskland

 

Splittrar landet

Asia Bibis fall har blottlagt den djupa splittringen i Pakistan mellan progressiva krafter och reaktionärer. Frikännandet drog igång en våg av protester från ultrakonservativa islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan, tills en överenskommelse nåddes mellan regeringen och islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP).

Internationell uppmärksamhet

Flera islamistpartier har redan uppmanat till nya protester i Karachi under torsdagen och uppgiften om frisläppandet lär öka mobiliseringen. Bland annat har TLP fått löfte att Asia Bibi inte ska få lämna Pakistan.

Under onsdagskvällen kom nyheten att den pakistanska kvinnan var på väg till Nederländerna, vilket senare tillbakavisades av pakistanska myndigheter. Än så länge har hon inte trätt fram offentligt och många rykten är i omlopp var Asia Bibi befinner sig.

TT/Jacob Zetterman

Läs vidare: Kommentar: Asia Bibis betydelse för resten av världen

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX