Fifa förbjuder kristen tro på fotbollsplan – ”omöjligt”

Korstecken. Pekfingrar mot himlen. Bön på knä. Många spelare ger uttryck för sin religiösa tro under fotbolls-VM. Men Fifa säger nej till allt sådant.
– Att förbjuda är omöjligt. Kristen tro handlar om djup övertygelse, säger teologen Nichlas Vinsander.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Giroud. Willian. Keylor Navas. Cavani. Romelu Lukaku. Chicharito. Megastjärnor vars status mäter sig med stora politiska ledare och upphöjda artister – och med en sak gemensamt:

Ingen av dem hymlar om sin kristna övertygelse, vilket märks på planen där de ofta firar mål och segrar med att visa på Gud som är mycket större än de själva.

Men alla uppskattar inte fenomenet. Brasiliens fotbollförbund, CBF, förbjöd innan VM sina spelare att ge uttryck för kristen övertygelse, skriver Christianity Today.

CBF motiverar ställningstagandet med att religiösa uttryck under matcherna dels riktar fokus bort från fotbollen, dels diskriminerar spelare med annan religiös övertygelse eller spelare som inte tror.

Expert på religionsfrihet

Dagen har pratat med en teolog och en expert på religionsfrihet.

Nichlas Vinsander jobbar som diakon på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Med en teol kand i religionssociologi i botten kombinerat med ”ett gediget fotbollsintresse” har han sin åsikt klar.

När Javier Hernandez sluter ögonen och ber till Gud innan avspark eller när Salah går ner på knä i en muslimsk böneposition efter ett mål, så är det genuina uttryck för deras tro, fast på olika sätt, menar han.

– Spelarnas gester är en integrerad del av deras personligheter, och går inte att stoppa, anser han.

– Att förbjuda en stark inre övertygelse att synas, det man tror på och lever för, är omöjligt. Det fungerar inte, menar Nichlas Vinsander.

"Sker spontant i glädje"

VM-slutspelet i Ryssland är ett bevis för detta, säger han. Trots att Fifa under många år motsatt sig att religion ska ta plats när hela världen tittar på, fortsätter många spelare att visa glädje i tron.

– Det är spontant och förknippat med starka känslor, en glädje man vill ge utlopp för. Det borde vara tillåtet, tycker Nichlas Vinsander.

Ett förbud betyder inte att religionen försvinner från arenorna, resonerar han.

– Den tar andra vägar i stället, menar Nichlas Vinsander och tar förbudet mot kristna budskap på undertröjor, som var populärt tidigare, som exempel.

– När Fifa förbjöd tröjbudskap skaffade Kaká fotbollsskor med texten ”God is faithful”. Och så tror jag många gör. Man hittar ett annat sätt att uttrycka sig.

Men har Fifa rätt att förbjuda religiösa uttryck på fotbollsarenorna?

Katherine Cash, rådgivare i religions- och övertygelsefrihetsfrågor på Svenska missionsrådet, menar att frågan är komplex och att det inte går att svara ett entydigt ja eller nej.

– Religionsutövning i det här fallet är en fråga mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivaren ska visa rimlig flexibilitet inför arbetstagarens behov av religionsutövning på arbetsplatsen, säger Katherine Cash till Dagen.

Läs mer: Analys: "Fifa har betydligt större problem - filmningarna till exempel"

 

En förhandlingsfråga

Exakt vad det betyder inom fotbollen blir en förhandlingsfråga mellan parterna, enligt Katherine Cash.

– De 32 nationella fotbollförbunden som deltar i VM är arbetsgivare, inte Fifa, vilket gör det komplicerat. Det blir en förhandlingsfråga i flera led, säger hon.

Och arbetstagarna, det är de totalt 376 spelarna som togs ut till fotbolls-VM i Ryssland.

– Förmodligen har Fifa laglig möjlighet att begränsa de enskilda spelarnas religionsutövning under VM-matcherna. Vad spelarna gör på sin fritid eller hemma har Fifa däremot inte rätt att bestämma.

– Men om Fifas inställning är en bra idé är en helt annan sak, säger Katherine Cash och låter tveksam till agerandet.

Läs också: Listan: VM-spelarna som är öppna med sin kristna tro