Finland säger nej till legaliserad dödshjälp

Finska riksdagen röstade ner ett förslag från medborgarna om att legalisera dödshjälp i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förslaget var ett så kallat medborgarinitiativ, ett demokratigrepp som ger röstberättigade medborgare i Finland möjlighet att lägga fram förslag till nya lagar, alternativt ändra eller avskaffa befintliga lagar. Medborgarinitiativet tas upp till behandling i riksdagen om minst 50 000 personer stöder det inom loppet av sex månader. Och det var just vad som hände i fjol med medborgarförslaget att legalisera eutanasi, alltså dödshjälp.

I april yttrade sig social- och hälsovårdsutskottet kring förslaget, ett betänkande som gjorde tummen ner för att legalisera dödshjälp, men som också krävde att regeringen tillsätter en bred expertgrupp för att utreda vad god vård i livets slutskede innebär.

Riksdagen klubbade igenom utskottets betänkande med röstsiffrorna 128 mot 60. Enligt nyhetskanalen Yle slår utskottet fast att varje människa måste få individuell vård när livet håller på att ta slut och känslan av trygghet och smärtlindring bör garanteras.

Bakom medborgarinitiativet stod fem tidigare riksdagsmän – Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soinivaara och Ilkka Taipale.