23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Fler migranter i coronakrisens spår

I den världsomspännande krisens spår ökar antalet migranter till Europa. Nu varnar italienska myndigheter för att landet inte kan ta hand om alla på ett säkert sätt.

Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin över hela världen med massarbetslöshet som följd. Särskilt svårt har den drabbat länder utan stabila statsfinanser eller sociala skyddsnät.

Nu slår italienska myndigheter larm att fler migranter än vanligt har tagit sig den riskabla vägen från Nordafrika över Medelhavet till ön Lampedusa utanför Italiens sydkust. Tusentals människor från främst Tunisien har under de senaste veckorna lämnat ett samhälle i ekonomiska spillror. De som fram tills nu har haft informella och tillfälliga arbeten har fått se även dessa jobb försvinna.

– Det är framförallt den gruppen som blivit ännu mer desperat och nu lämnar landet, men även hela familjer och kvinnor med små barn, säger Azzouz Samri på internationella organisationen för migration (IOM) till Sveriges Radio.

Läs också Elisabeth Sandlund: Hoppet lever i migrationsfrågan

Kraftig ökning under 2020

Totalt har runt 12 000 migranter ankommit till Italien i år, fler än under hela förra året, enligt UNCHR. Ökningen har satt hård press på lokala myndigheter som varnar för att migrantmottagningen har nått sin fulla kapacitet.

Italien har i likhet med andra länder upplevt en kraftig tillbakagång av sin ekonomi, inte minst som följd av en minskad turism. Det har påverkat inställningen till migrantmottagningen hos lokalbefolkningen som har visat ett växande missnöje, rapporterar tyska Deutsche Welle.

Två extra fartyg

Situationen i Lampedusa försvåras av den pågående coronapandemin som kräver karantän för alla nyanlända till landet. Det italienska inrikesministeriet har nu tagit fram två extra fartyg med totalt 1200 platser som ska fungera som tillfälliga migrantmottagningar.

Läs mer Mattias Berggren: Låt oss sätta fyra som volymmål

Fler artiklar