FN:s tortyrkommitté stoppar utvisning av konvertit

Beslutet innebär att svenska myndigheter inte får skicka tillbaka Abdul Malik till Pakistan under tiden som målet prövas igen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

FN:s tortyrkommitté (CAT) beslutade den 18 januari att stoppa utvisningen av Abdul Malik till Pakistan efter att Skandinaviska Människorättsjuristerna lämnat in ett klagomål till kommittén.

– FN:s kommitté mot tortyr har nu beslutat att inhibera utvisningen och har begärt att Sverige måste avstå från att skicka tillbaka honom till Pakistan, där han kan riskera att dödas eller utsättas för dödsstraff, tortyr eller omänsklig och förnedrande behandling, under tiden som målet prövas. Det är ett mycket glädjande beslut för vår klient, säger Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna.

Ville att alla skulle veta om det

Abdul Malik, som har två avslagsbeslut bakom sig, kom till Sverige 2012. Den 15 februari 2015 döpte han sig i Södermalmskyrkan i Stockholm. Efteråt laddade han upp en video från dopet på Youtube och när Dagen träffade honom i Uppsala i somras sa han att han inte ville dölja att han hade hittat sanningen.

– Jag ville att alla skulle veta om det, sa han och berättade att han mottagit hot till följd av sin kristna tro.

"Stor risk att utsättas för tortyr"

Men trots att Abdul Malik även är engagerad i ett bibelöversättningsprojekt har Migrationsverket hittills gjort bedömningen att konverteringen inte är genuin.

Efter beslutet i FN:s tortyrkommitté, som alltså innebär att Sverige inte får utvisa Abdul Malik i avvaktan på en ny utredning, säger Ruth Nordström, chefsjurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna, att Abdul Malik tidigare även har utsatts för tortyr i Pakistan.

– Och han löper stor risk att utsättas för tortyr, förföljelse och arrestering på nytt på grund av sina politiska aktiviteter samt sin konvertering till kristen tro om han utvisas till Pakistan.

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar