Nyheter

Fråga: Har Dagen lyckats bli en allkristen tidning?

1 av 5

Ewa Bylander, vd Gullbrannagården, Halmstad

Jag tycker det. Dagen har en bred journalistik och är inte rädd att ta i känsliga frågor. Jag läste inte Dagen för 30 år sedan, inte som jag gör i dag. Då var det en pingsttidning. Dagen skriver utifrån ett annat perspektiv. Det är spännande och berikande.

Ulla Marie Gunner, föreståndare Immanuelskyrkan, Stockholm

Tidningen har blivit mer nyanserad och har ett bredare perspektiv. Ett exempel är den svåra hbtq-frågan där min känsla är att även de som inte ser den frågan som ett hinder också har en röst i spalterna. Många frågor problematiseras mer. Det är intellektuellt hederligt.

Karin Wiborn, generalsekreterare SKR, Stockholm

Svårt att säga. Jag är baptist, växte upp med Veckoposten och läste inte "gamla" Dagen så noga. Sedan blev Sändaren min kristna tidning. När jag blev missionsföreståndare i Baptistsamfundet 2003 fick jag ett större behov att läsa Dagen och nu läser jag med intresse. Den stryker inte medhårs. För mig är Dagen den mest allkristna tidningen.

Margareta Murray-Nyman, frilansjournalist, fd redaktör Katolskt magasin, Uppsala

Tycker nog inte det. Huvudsakligen är den evangelikal, den primära målgruppen är frikyrkligheten och karismatiska grupper. Men jämfört med för 10-20 år sedan är Dagen mycket vänligare visavi katolska kyrkan. Verbala och reflekterande katoliker får komma till tals i intervjuer och krönikörer som Anders Piltz ges utrymme. Också bra med fasta katolska medarbetare.

KG Hammar, ärkebiskop emeritus, Lund

Det måste man väl ändå säga. Dagen har en egen profil. Jag läser inte tidningen regelbundet men till och från. Framför allt ledarsidor och debatt. Som ärkebiskop 1997-2006 visste jag vad Dagen tyckte och det var sällan eller aldrig det jag tyckte. När det gäller det som skrivs om Svenska kyrkan är jag nog mest intresserad av det som har en kritisk udd.

Läs mer: Så blev Dagen en allkristen tidning

Fler artiklar för dig