Här får de verktyg att påverka samhället med kristen tro

Kristna som brinner för att förändra samhället med goda värderingar utifrån kristen tro. I helgen möttes de hos Pethrusakademin för första gången för att lära sig mer om opinionsbildning, samhället och kristen tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Psykisk ohälsa, integration, kvinnors utsatthet och klimatlarmen är några frågor som engagerar den grupp på 27 deltagare som har anmält sig till Pethrusakademin. De är mellan 20 och 63 år, från olika kyrkor och trossamfund, och finns på en stor variation av arbetsplatser runtomkring i landet.

Och engagemanget var stort när Dagen tittade in i Pingsthuset i Alvik i Stockholm på lördagen.

– Jättespännande! Jag är intresserad av samhället och hur vi kristna kan nå ut, och bli en legitim, nyanserad och seriös röst. Jag vill lyfta viktiga sakfrågor i debatten, säger Alice Gatenheim, 20 år, från Smyrnakyrkan i Göteborg, som till vardags jobbar med elevstöd och som personlig assistent.

Brinner för att förändra

Malin Cederberg, 52 år, från Skogakyrkan i Kungsängen (EFK) gillar att få läsa kyrkohistoria, samhällsutveckling, ideologier och få nosa på frågor som människovärde och religionsfrihet. Hon är på plats tillsammans med sin man Per.

– Vi har ett pågående samtal hemma om kyrkan och samhället, och brinner för att kunna förändra olika saker. Det här är ett fantastiskt tillfälle, säger hon.

Läs vidare: Dagen med och startar utbildningen Pethrusakademin

 

Avslutar på Almedalsveckan

Totalt fem helger ska deltagarna träffas i Stockholm under närmaste läsåret. Kaggeholms folkhögskola, Pingst och tidningen Dagen står bakom som arrangörer. Till sommaren avslutas kursen med att vara med på Almedalsveckan i Visby.

Ulrik Josefsson, teolog och lärare i kyrkohistoria, Ruth Nordström, jurist, Stefan Gustavsson, teolog och författare samt Frida Park, debattredaktör, och Felicia Ferreira, chefredaktör för Dagen hörde till föreläsarna första helgen.

Jeanette Ingemarson är projektledare för Pethrusakademin från Kaggeholms folkhögskola,

– Vi hoppas kunna ge verktyg för att nå ut med goda värderingar. Det finns en stor bredd bland deltagarna, men gemensamt är att de brinner för frågor utifrån kristen tro, säger hon.

Läs även: Josef Häggblad tveksam till att evangelisera i kommentarsfälten