Här seglar missionsbåten Elida in i Israel

Det svenska skeppet Elida fick ett varmt mottagande när det seglade in i Israel på torsdagen. En flottilj med israeliska segelbåtar välkomnade svenskarna ute till havs – och i hamnen blev det kramar, festligheter, högtidstal och folkdans.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

HERZLIYA, ISRAEL. Entusiastiska israeler och svenska turister tog emot missionsbåten Elida som anlöpte marinan i den israeliska kuststaden Herzliya på torsdagseftermiddagen.

Den 48 dagar långa seglatsen från Hönö utanför Göteborg är en manifestation för Israel och för förföljda kristna i Mellanöstern, enligt den kristna gruppens programförklaring.

Fullt med folk

Det var fullt av folk på kajen, svenska och israeliska flaggor vajade i vinden – och en stor skylt med texten ”Välkommen” på svenska prydde piren vid inloppet till hamnen. Många uttryckte sin glädje över denna svenska sympatiyttring i en tid när de båda ländernas officiella politik oftast befinner sig på kollisionskurs.

– Jag är mycket imponerad och glad. Människor kommer med kärlek från Sverige, det händer inte ofta. Det värmer, säger Dana Haberman, seglare som var med och organiserade mottagandet.

"De visar solidaritet"

Hon och en rad andra israeler gick ut med sina båtar för att eskortera Elida den sista biten in i hamn. Omgiven av ett 50-tal segelbåtar nådde den smäckra ”mega-yachten” målet efter sin 4 500 sjömil långa färd, som startade den 25 augusti på Hönö i Göteborgs skärgård. 

– Vi gav oss ut för att ta emot svenskarna. De stöder Israel och visar solidaritet. Det värmer hjärtat, säger Vered Cohen från Herzliya.

– Vi hörde att den svenska båten skulle komma i dag så vi var en massa kompisar som seglade ut. Elida kommer med vänskap och broderskap, säger Edna Edri, också hon seglare.

I elva dagar ska Elida – med devisen ”Sailing for Jesus” (segla för Jesus) i stora bokstäver längs sidan – ligga i Israel. Gruppen deltar i evenemang som olika grupper anordnar och är bjuden på officiell lunch på Israels utrikesdepartement i Jerusalem.

Ska besöka Ashkelon

På programmet står också ett besök i kuststaden Ashkelon i södra Israel för att visa stöd för invånarna som ofta utsätts för raketbeskjutning från Gaza. Många drar paralleller till propalestinska aktionen Ship to Gaza, som försöker sända båtar till den blockerade palestinska kustremsan – och ser Elida som ett proisraeliskt ”svar”.

”Två månader efter det att den israeliska flottan stoppade en svenskflaggad båt som försökte bryta blockaden av Gaza inom ramen för protestflottiljerna anlände dess kärleksfulla motsvarighet, också från Sverige”, skriver Ynet, den största israeliska nyhetssajten under rubriken ”Från Sverige med kärlek”.

Många av Israels stora nyhetsmedier var på plats för att rapportera om Elidas ankomst. 

– Det är fantastiskt att äntligen vara här, jag känner mig upplyft. Det var underbart att se alla båtar som mötte oss med flaggor och musik, säger Stefan Abrahamsson, Elidas skeppare. 

– Motivet för vår resa är att vi vill lyfta fram hur kristna förföljs i Mellanöstern. Vi vill också uttrycka vårt stöd för Israel som är det enda land i Mellanöstern som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

Läs mer: Elida seglar till Israel

 

Dansade folkdans

Svenskar och israeler minglade i hamnen och dansade israeliska folkdanser. Herzliyas borgmästare Moshe Fadlon var där för att välkomna Elida. Han tackade för gruppens ”solidaritet i en tid när Israel står under internationell attack” och hoppades på fler liknande båtar.

Vid den officiella mottagningsceremonin talade bland andra professor Dan Shechtman, Nobelpristagare i kemi 2011 och flitig Sverigebesökare, samt Isaac Bachman, tidigare Israels ambassadör i Sverige.

– Tack för ert fina initiativ. Vi är vana vid Gaza-flottiljer, det är uppfriskande att höra andra röster från Sverige, sa Isaac Bachman.

”Den seglande kyrkan”

Elida är en svensk kristen förening, grundad 1963, med syftet att sprida det kristna budskapet med sång, musik och människors berättelser. Känd som ”den seglande kyrkan” verkar man via sin båt Elida.

Den nuvarande båten heter Elida V och har Hönö i Göteborgs skärgård som hemmahamn.

Den tvåmastade båten beskrivs som en ”mega-yacht” och snabbseglare med längd 40 meter, bredd 7,7 meter, masthöjder 45 meter och 32 meter samt segelyta 800 kvadratmeter i krysstället.