Hundratals församlingar bakom marsch mot rasism

Veckor av protester mot polisvåld och rasism i USA kulminerade på fredagen, årsdagen av slaveriets avskaffande. I Atlanta gick tusentals kristna i en enad protestmarsch.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

USA har skakats av våldsamma protester riktade mot polisvåld och rasism den senaste tiden, efter några mycket uppmärksammade fall av dödligt våld mot svarta. Protestvågen har också spridit sig runt om i världen, och även i Sverige har det hållits demonstrationer, som också här i några fall urartat till upplopp och vandalism.

Minnesdag symobiliskt värde

På fredagen, den 19 juni, högtidlighölls minnet av slaveriets avskaffande. Årsdagen har fått stor symbolisk betydelse, och stora företag som Nike och Twitter har gett sina anställda rätt till en avlönad fridag denna ag, trots att dagen inte är officiell helgdag.

I Atlanta, Georgia, samlades på fredagen tusentals kristna från flera hundra församlingar till bön och en marsch genom staden. Arrangör var den kristna koalitionen OneRace Movement, som vill verka för försoning mellan raser i nationen, berättar Christian Post.

400 kyrkor deltog

Garland Hunt, pastor i The Father’s House Church, säger till tidningen att 400 kyrkor deltog.

– Det är otroligt. Svarta, vita, latinamerikaner, asiater. Det är precis som himlen, för att vara ärlig, säger pastor Hunt.

– Vi ber att Gud ska ta ett grepp över rasismen… Vi måste be mot det och be att Gud ändrar människors hjärtan och motivation. Vi går emot rasism, men säger samtidigt: ”Herre, gör oss till ett”.

Bygger relationer

Pastorn berättar för Christian Post att kristna ledare i staden börjat bygga närmare relationer till varandra, och nu predikar i varandras kyrkor.

– Vi känner oss som en familj. Vi kommer inte samman bara för det här syftet. Vi kommer samman för relationer och vi känner alla på samma sätt. De vita pastorerna är lika arga och beslutsamma att stå upp mot rasism som de svarta, kanske till och med mer. Det är en stor sak att se att kyrkan kan leda som en förebild. Om pastorer går före i försoning, kan folket följa efter, säger pastor Garland Hunt.

Läs också Lär av Sveriges historia av rasism och slaveri

Vi kan bekämpa orättvisor och förnedring, genom att värna om både offret och förövaren, skriver Hanna Möllås.
Foto: Andrik Langfield/Natanael Gindemo
Foto: Andrik Langfield/Natanael Gindemo
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo