ICC utreder brott i palestinska territorierna

Beskedet välkomnas av palestinier men ogillas av Israels och USA:s regering.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska utreda misstänkta krigsförbrytelser i de palestinska territorierna.

Utredningen rör bland annat Gazakriget 2014, då 2 251 palestinier och 73 israeler dog under loppet av en månad, men också tortyranklagelser mot palestinska säkerhetstjänsten samt israeliska bosättares agerande på Västbanken.

Välkomnas av palestinier

Fredagens besked från ICC välkomnas av palestinier, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att domstolen inte har behörighet att utreda de palestinska territorierna.

ICC-åklagaren Fatou Bensouda säger däremot att alla kriterier har uppfyllts för en utredning, tack vare den preliminära utredning som inleddes 2015.

USA ogillar beslutet

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo motsätter sig USA "bestämt" ICC:s beslut.

– Vi tycker inte att palestinierna kvalificerar sig som en suverän stat, och de är därför inte behöriga att få fullt medlemskap eller att delta som stat i internationella organisationer, enheter eller konferenser – inklusive ICC, säger han.

Kyrkan under isoleringen
"Bönens kraft och verklighet är svår att definiera. Det får nog teologerna göra. Men jag och min fru Marie ber varje dag för dem som just nu ligger och kämpar i covid-19. Jag vet vad de går igenom", säger Roland Utbult.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg