Jimmie Åkesson: Även Jesus flydde till närmaste land

SD-ledaren ifrågasatte nuvarande asylsystem då han frågades ut på Vårgårda möte, där han menade att hjälpa i närområdet är det bästa. I förbifarten hänvisade han också till Jesus som flykting.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blev inget väckelsemöte när Jimmie Åkesson kom till Vårgårda möte, även om applåderna avlöste varandra då SD-ledaren berättade om vikten av att ett samhälle håller ihop kulturellt. Men utfrågarna Britta Hermansson och Robert Eriksson var inte ute efter att klappa Jimmie Åkesson medhårs och flera gånger blev det tydligt att de stod för en helt annan linje. Som att de som kristna satte Guds rike före nationen och ifrågasatte den nationalism som Sverigedemokraterna står för.

– Min nationalism går ut på att Sverige är den enda plats på hela jorden där svenskar har rätt till landet, där vi kan forma vår kultur och leva så som vi vill, svarade Jimmie Åkesson då han pressades om vilka hot den svenska identiteten var utsatt för.

Valet och språket

Samtidigt ville han skilja på den filosofiska diskussionen om vad svenskhet är och hans uppdrag som politiker som han menade gick ut på att så många som möjligt av medborgarna ska dela samhällets grundläggande värderingar, inte minst språket.

Bland annat ifrågasatte Jimmie Åkesson valinformation på andra språk, och undrade varför någon som inte kan svenska skulle vilja rösta i valet. Tvärtom, menade han, har Sverige varit för tillmötesgående mot dem som kommit hit.

– Om vi möter dem på deras eget språk kommer vi aldrig få någon riktig integration.

Se hela utfrågningen med Jimmie Åkesson här.
 

"Alla kan inte komma till Sverige"

När samtalet kom till att hjälpa flyktingar var SD-ledaren mån om att de ska hjälpas i närområdet.

– Det finns miljarder människor i världen som det är synd om och som lever i extrem fattigdom, alla kan inte komma till Sverige.

Jimmie Åkesson menade att hela asylrätten, som han i och för sig ansåg vara föråldrad, bygger på att man som flykting söker sig till närmaste land.

– Det gjorde även Jesus, han flydde till närmaste land, slängde SD-ledaren in då han argumenterade med en pastor.

Han menade att de potentiella flyktingar som Sverige borde ta emot främst ska komma från närområdet, och pekade ut hotet mot de baltiska staterna.

– Det är inte alls otroligt att vi får se en flyktingström därifrån, och då har vi ett ansvar.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården